kripto paralarbitcoinvadeli işlemspot işlemcoinlerresimli sözler

Saçta Kepek Neden Olur, Nasıl Geçer?

Saçta Kepek Neden Olur, Nasıl Geçer?
10.07.2021
353
A+
A-

Saç ve saç derisi problemleri deyince aklımıza ilk gelen konu saçta kepek oluşumu ve kepeklenme şikayetidir. Yaş fark etmeksizin herkesin mutlaka hayatının bir döneminde yaşadığı bir problem olan kepek, kimi zaman psikolojik nedenlerle kimi zaman dış etkenlerden dolayı kimi zaman mevsimsel geçişler ya da kullanılan ilaçlardan dolayı ortaya çıkabilir. Kepek görüntüsünün ortaya çıkma seviyesi yaz aylarına göre kış aylarında daha fazladır. Bunun sebebi de kuru hava ve soğuktan dolayı saç derisinde oluşan gerilme ve çatlamalardır. Saçlarımızın neden kepeklendiğini ve bunun için çözümlere gelin birlikte göz atalım.

Kepek Nedir?

Kepek, farklı etkenlerden dolayı saç derisinin pul pul dökülmesiyle ortaya çıkan bir saç derisi sorunudur. Bulaşıcı ya da ciddi bir durum değildir. Fakat, uzun süreli ve farklı şekilde seyreden kepeklenmeler konusunda uzman yardımı almanız gerekebilir. Kepek oluşumunu tek bir nedene bağlayamamakla birlikte kepeğe yol açan durumları inceleyebiliriz.
Saçta Kepek Oluşumu Ve Çözümleri

Kepek Oluşumunun Sebepleri

Saçta kepek sorunu, saç derisinin pul pul dökülmesi ya da soyulması olarak adlandırılan durumdur. Saç derisinin kendine has bir florası ve yağ tabakası bulunur. Bu flora ve yağ tabakasının dışarıdan gördüğü etkilerle hasar görmesi, başta kepek oluşumu olmak üzere birçok saç ve saç derisi problemi yaratabilir. Saçta kepek oluşumunu sağlayan nedenlere daha yakından bakalım

ilginizi çekebilir: Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

1- Mevsim Değişiklikleri

İnip çıkan hava sıcaklıkları ve bununla birlikte oluşan bağışıklık sistemi problemleri tıpkı vücudumuz kadar saç ve saç derisini de etkilemektedir. Saçta kepek oluşumuna yol açan şey, mevsimin geçişinden dolayı hava sıcaklığının artarak saç derisinin soğuk havaya adapte olmuş nem dengesinin yetersiz gelmesi ya da hava sıcaklığının azalarak saç derisinin sıcak havaya adapte olmuş nem dengesi uyuşmadığı için ortaya çıkar. Saç derisinde doğal olarak bulunan protein ve yağlar, mevsim geçişleriyle birlikte aynı dengeyi kurmaları zaman alacağı için bu geçiş sürecinde saçta kepek oluşumuna davet çıkarabilir.
mevsim değişiklikleri

2- Yeteri Kadar Temizlememek

Saçlar, her ne kadar kendi saç derisindeki yağlar ile beslense de dış etkenlerden kaynaklanan problemlerden dolayı saç derisi kirlenecek ve gözenekler tıkanacaktır. Gözeneklerin tıkanmasıyla birlikte sebum üretimi dengesi kaybolacak ve deri döküntüleri ortaya çıkmaya başlayacaktır. Uygun temizleme ürünleriyle ve nazikçe temizlenmesi gerekir.
Yeteri Kadar Temizlememek

3- Beslenme Düzeni

Düzensiz ve sağlıksız beslenme vücuda alınan vitamin ve mineraller yönünden eksik kalacağı için vücutta vitamin eksikliği problemine yol açacaktır. Kepek probleminin altında yatan bir çok sebeple birlikte en sık görülen tanı budur. Demir eksikliği, B12 eksikliği ya da çinko eksikliği gibi problemler, saç derisindeki dolaşımın bozulmasına sebep olur. Saç derisinin nemini koruyamamasına yol açtığı için bu eksiklikler giderilmediği sürece kepek oluşumu görülebilir.
Beslenme Düzeni

 

4- Yanlış Temizlik Ve Bakım Ürünü Kullanımı

Günlük olarak saçlarımızı temizlemek ve bakım yapmak için uyguladığımız ürünler, zaman geçtikçe saçlarımızda yıpranmalara ve saç derisi florasında bozulmalara neden olmaktadır. Ürünlerin saç ve saç derisine uygun olarak seçilmemesi ve uygulanan ürünlerin yeterince iyi arındırılmaması büyük oranla kepek oluşumuna yol açacaktır.
Yanlış Temizlik Ve Bakım Ürünü Kullanımı

5- Fazla Isı Kullanımı

Günlük olarak uyguladığımız saç kurutma işlemi, ısı ile şekillendirme işlemi ve duşta kullandığımız suyun sıcaklığı, saç derisinde kurumalara yol açacaktır. Fazla ısı kullanımı saç derisinde bulunan gerekli sebumu tamamen silerek saç derisini güçsüz hale getirecektir. Fazla ısıyla birlikte açılan gözenekler ve tamamen kaybedilen sebum, saçta kepek oluşumu ve saç kayıplarına yol açacaktır.

Fazla Isı Kullanımı

Kepek problemine yol açan sebepler olduğu kadar evde uygulayabileceğimiz çözüm yolları da vardır. Evde yapacağımız yağ bakımları, maskeler ve sadece küçük ayrıntıları olan tüyolarla saçta kepek oluşumunu en aza indirebiliriz. İşte bakım önerileri.

 

Kepekli Saçlar İçin Bakım Önerileri

Ciddi bir deri hastalığından kaynaklanmayan kepek probleminin ana nedeni saç derisindeki kuruma ve nemsizliktir. Yağlı saçların da kepeklendiği gerçeğini atlamadan, yağın bir nem değil besin olduğunu söylemem gerekiyor. Saçlarımız ne kadar yağlı oursa olsun neme ihtiyaç duyar, tıpkı cildimiz gibi. Şimdi sıra saç derimizi nemlendirecek, saçlarımızı ışıl ışıl gösterecek bakım önerilerinde.

ilginizi çekebilir: Saç Dökülmesine Karşı En Etkili Bakım Önerileri

1- Elma Sirkesi Bakımı

Hemen hemen herkesin evinde bulunan elma sirkesinin ne kadar mucizevi olduğunu anlatmamıza dahi gerek yok. İçerisinde bulunan enzimler, vücut sağlığı ve cilt sağlığı dahil her derdimize koşmaya devam ediyor.
İşte sirke bakımının ayrıntıları;
5:2 oranında hazırlayacağınız elma sirkesi ve su karışımını, saçlarınızı normal şekilde şampuanla yıkadıktan ve iyice duruladıktan sonra son durulama suyu olarak saç ve saç diplerimize uyguluyoruz. Bu uygulamaya haftada 2 defa kepekten kurtulana kadar devam edebilirsiniz.

elma sirkesi

2- Zeytinyağı Bakımı

Doğal nemlendiriciler arasında en ön sıralarda gelen zeytinyağı mucizesi, saçta kepek oluşumu konusunda da işimize yarıyor. Yumuşak dokusu ve hoş kokusuyla bir rahatsızlık hissetmeden uygulayacağınız zeytinyağı bakımından da özellikle çok kuru saçlar için söylemek gerekir ki çok memnun kalacaksınız.
İşte zeytinyağı bakımının ayrıntıları;
Saç ve saç derisine uygun miktarda zeytinyağını hafif ılık hale gelene kadar ısıtın. Saç diplerinize parmak uçlarınızla masaj yaparak yedirin. Mümkünse saçınızı sarın ve 30-45 dakika kadar bekleyin. Daha sonrasında saçınızı durulayabilirsiniz. Bu uygulamayı haftada 2 defa saç derisi kuruluğu ve kepekten kurtulana kadar uygulayabilirsiniz.
Zeytinyağı

3- Asprin ve Şampuan

Asprin, içeriğinde bulunan salisilik asitten dolayı saç derisi problemleri ve özellikle kepek için için yardımcı olacaktır. Aşırıya kaçılmadığı sürece, kullandığınız bir şişe şampuana 3 asprini toz haline getirerek karıştırdığınızda ilk yıkamadan itibaren sonuçları görmeye başlayacaksınız. Bu şampuanı kepek probleminden kurtulana kadar uygulayabilrisiniz.
Asprin ve Şampuan

4-Yulaflı Saç Maskesi

Yulaf, yüksek protein ve vitamine sahip bir besin olmasının yanında cilt problemleri üzerinde de oldukça etkilidir. Zaten tek başına bir mucize olan bu besini maske şekliyle uyguladığınızda saçta kepek oluşumu probleminize çözüm olacaktır.
İşte Yulaflı saç maskesinin ayrıntılar;
3 yemek kaşığı yulaf
1 yemek kaşığı bal
1/2 çay bardağı ılık süt
Yulaf ve ılık sütü karıştırıp yulaflar yumuşayıncaya kadar bekleyin, yeterli kıvama geldikten sonra balı da ekleyerek krem kıvamına gelmesi için karıştırın. Bu karışımı saçlarınıza uygulayarak 1 saat bekletebilirsiniz. Sonrasında saçınızı durulayabilirsiniz. Yulaflı saç maskesini haftada 2 defa uygulayabilirsiniz.

Yulaflı Saç Maskesi

5- Kivi Maskesi

Saçta kepek oluşumu için kullanabileceğimiz etkili maskelerden kivi maskesi, içeriğinde bulunan vitamin ve enzimlerle birlikte saç derisi problemlerinde etkisini gösteriyor. Malzemelerine de kolaylıkla erişebileceğiniz bu maskeyi evinizde kolaylıkla uygulayabilirsiniz.
işte kivi maskesinin ayrıntıları;
1/2 kivi
1 yemek kaşığı bal
1/2 çay bardağı süt
Kiviyi çatal yardımıyla ezdikten sonra bütün malzemeleri ekleyerek karıştırın. Saç diplerinize masaj yaparak uygulayıp 30 dakika beklettikten sonra durulayabilirsiniz. Haftada 1 defa uygulayarak saçta kepek sorunundan kurtulana kadar devam edebilirsiniz.

Kivi Maskesi

ilginizi çekebilir: Saç Dökülmesi Tipleri ve Çözümleri Nelerdir?

Editör Puanı
Bu yazıyı puanlamak için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Türkiye'nin en büyük lojistik platformu. Shobiya.com