kripto paralarbitcoinvadeli işlemspot işlemcoinlerresimli sözler

Erkek Tipi Saç Dökülmesi (AGA) Nedenleri ve Çözümleri

Erkek Tipi Saç Dökülmesi (AGA) Nedenleri ve Çözümleri
02.07.2021
248
A+
A-

Erkek tipi saç dökülmesi (AGA), erkeklerin yüzde 80’inde kadınların ise yüzde 50’sinde görülen bir durumdur. AGA, bir sağlık sorunu değil, erkeklerin karakteristik yapısından kaynaklanmaktadır.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi (AGA) Nedenleri ve Çözümleri

Saç hastalıkları, kişiden kişiye göre değişen ve farklı etkenlerin neden oldukları kompleks rahatsızlıklardır. Birden fazla faktöre bağlı olarak gelişebilen saç hastalıklarından bazıları ilaç tedavisi ile giderilebilirken, bazı hastalıkların yol açtığı saç dökülmesi, saç ekimi ile tedavi edilebilmektedir.

İlginizi çekebilir. Saç Dökülmesi Tipleri ve Çözümleri Nelerdir?

Her yaşta kadın ve erkeklerde görülebilen saç hastalıkları, kişilerde psikolojik rahatsızlıklara kadar yol açmaktadır. Ancak hastaların bilmeleri gereken en önemli şey; saç hastalıkları da diğer hastalıklar gibi tedavi altına alınabilir durumlardır. Yani kaygı veya aşırı derecede üzüntüye yer vermeyi gerektiren bir durum söz konusu değildir.

Erkek Tipi Genetik Saç Dökülmesi (AGA) Nedir?

Erkek Tipi Genetik Saç Dökülmesi (AGA) Nedir?

Erkek ya da kadınlarda sık rastlanılan saç hastalıkları, bazen yaşa bağlı olarak gelişebilirken bazen de dış etkenlerden kaynaklı olarak gelişebilmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi tedavi altına alınabilen bu tip durumlar için stres ve kaygıya yer vermek yerine çözüm yollarını aramak en doğrusudur. Peki, en sık görülen saç hastalıkları ve dökülme nedenleri nelerdir?

İlginizi çekebilir. Saç Ekimi Nedir, Neden Yapılır?

Androgenetik alopesi (AGA) ya da halk dilindeki adıyla “erkek tipi saç dökülmesi” hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen bir saç dökülmesi çeşididir. Aslında erkek tipi saç dökülmesi bir hastalık olmayıp karakteristik bir durumdur. Yani genetik yatkınlığı olan kişilerde daha sıklıkta görülen bir durumdur.

Erkek Tipi Genetik Saç Dökülmesi (AGA) Nedir?

Erkek tipi saç dökülmesinde yaş ortalaması belli değildir. Ancak genel olarak 20’li yaşlardan sonra yani ergenlik döneminden sonra görülmeye başlayan bir durumdur. Kadınlarda ise daha çok orta yaşlardan itibaren ve menopoz döneminde daha sıklıkla görülür. Ancak hormonal nedenlere bağlı olarak da kadınlarda görülebilen erkek tipi saç dökülmesi, daha erken yaşlarda da görülebilir.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nasıl Başlar?

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nasıl Başlar?

Erkeklerin yüzde 80’inde kadınların ise yüzde 50’sinde görülebilen AGA ya da diğer adıyla androgenetik alopesi, alın çizgisinden itibaren saçların dökülmeye başlaması ile kendini gösterir ve ilerleyen dönemlerde tepe bölgesine kadar saç dökülmelerine neden olur. Bazı durumlarda tüm kafayı kaplayabilen erkek tipi saç dökülmesi, genel olarak alın çizgisinden tepe bölgesine kadar gider. Şakaklar ve iki kulak arasında kalan ense bölümünde dökülmeler meydana gelmez. Saç ekimi için saç foliküllerinin ense bölümünden alınmasının nedeni de aslında budur. Çünkü bu bölgedeki saçlar, genellikle ömür boyu kalıcıdır.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nasıl Başlar?

Androgenetik alopesi (erkek tipi saç dökülmesi)de “minyatürleşme” denilen kalın, güçlü ve koyu renkli saçların incelmeye başlaması, tipik olarak görülen bir durumdur. Uzmanların da belirttiği üzere sağlıklı bir bireyse ortalama günde 100 saç telinin dökülmesi normaldir. Daha önceki konumuzda da belirttiğimiz gibi her bir saç kılının ortalama ömrü 2 ile 7 yıl arasındadır. Bu dönemden sonra bu saçlar dökülür ve yerine yenileri gelir. Günlük dökülen saçın da bu bağlamda aslında pek bir önemi yoktur. Ancak dökülen saçların yerine yenileri çıkmıyorsa, kalıcı kellik söz konusudur.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nasıl Anlaşılır?

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nasıl Anlaşılır?

Daha çok genç yaşlarda saç dökülmesi problemi yaşayanların en büyük korkusu, yaşadıkları problemin kalıcı kelliğe yol açması ile ilgilidir. Ancak her saç dökülmesi AGA değildir, bunun için öncelikle muayeneden geçilmesi gerekir. Yaşadığınız saç dökülmesi probleminin erkek tipi saç dökülmesi olup olmadığını anlamak için iki aşamadan geçmeniz gerekir.

İlginizi çekebilir. Saç Dökülmesi (Androgenetik Alopesi) Nedir?

İlk aşamada saç dökülmesi skalası ya da diğer adıyla Hamilton-Norwood ölçeğine bakılması gerekir. Bu ölçek, erkek tipi saç dökülmesini ölçmeye yarar. Hamilton-Norwood ölçeği erkek tipi kelliğin tıbbi belgeleme adına bir standarda kavuşması için geliştirilmiş bir yöntemdir. Bu yöntem sayesinde, erkek tipi saç dökülmesi detaylı bir şekilde incelenebilmekte ve uygun tedavi yöntemi belirlenmektedir. 7 tip altında incelenen norword ölçeği tablosu şu şekildedir;

Tip 1. Minimal saç dökülmesi.

Tip 2. Şakaklarda önemsiz saç dökülmesi.

Tip 3. Tedaviyi gerektiren ilk aşama.

Tip 3 Tepe NoktasıSaç çizgisi ve tepe saçında tünelin gerilmesi.

Tip 4. Tepe ve saç çizgisi üzerinde daha büyük desen.

Tip 5. Her iki bölgedeki desenler daha büyük ancak ince bir bölme çizgisi hala mevcut.

Tip 6. Köprü gitti, ancak kısa, ince birkaç saç teli kalabilir.

Tip 7. Saç dökülmesinin en şiddetli şekli. Başın üstünde veya üstünde küçük saçlar kalır.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Devam Eder mi?

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Devam Eder mi?

Norwood skalası, saç dökülmesi derecesini belirlemeye yardımcı olan bir yöntemdir. Dermatoloji bölümünden randevu oluşturarak muayene olduğunuzu varsayın ve yaşadığınız problemin erkek tipi saç dökülmesi (AGA) olduğunu öğrendiniz. Bu durumda muhtemelen strese girmeye başlayacaksınız. Ancak henüz panik edilecek bir durum olmadığını bilmeniz gerekir. Çünkü bazı erkek tipi saç dökülmesi, uzun süreli olmayabilir ya da sadece şakaklarda dökülmelerle sınırlı kalabilir.

“Erkek tipi saç dökülmesi devam eder mi?” sorusuna yanıt bulmak için aslında biraz da ailenizin saç yapısına da bakmanız gerekir. Örneğin tip 3 yani tedavi gerektiren ilk aşamada iseniz, tedaviden önce ailenizdeki saç tipine bakın ve saç dökülmesi ne oranda seyretmiş bunu görün, tabi tedavi olup olmamayı kendi gözlemlerinizle sınırlı bırakmayın. Doktorunuza da gerekli bilgiyi verdikten sonra tedaviye ihtiyaç olup olmadığını daha kesin şekilde öğrenebilirsiniz.

Tedaviye Ne Zaman Başlanmalıdır?

Tedaviye Ne Zaman Başlanmalıdır?

Erkek tipi saç dökülmesi başlamış ise aslında erken dönemde (ergenlik dönemi) tedaviye başlamak önemlidir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere saçlarda minyatürleşme yani kalın ve koyu renkli saçların incelmesi durumu, zaman içerisinde ilerler ve saç folikülleri iyice zayıflamaya başlar. Bu nedenle henüz minyatürizasyon aşamasında iken alınacak ilaçlı tedaviler ya da doktorunuzun önereceği losyon ve PRP gibi tedavilerle kalıcı kelliğin önüne geçilmesi daha kolay olur.

Saç dökülmesi tedavisi için almanız gereken bir diğer kriter ise ailedeki saç yapısıdır. Ailenizdeki saç kaybı belirgin ise ve saç dökülmesi sorunu devam ettiği için stres ve endişeye neden oluyorsa, ilerleyen zamanlarda bu problem, saç kaybının artmasına neden olur ve önünü almak çok daha zor olur. Bu nedenle erken dönemde tedaviye başlamanız çok daha uygun olacaktır.

Saç Ekimi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Saç Ekimi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Saç ekimi, bir zaruret değildir. Yani kişinin kendi isteğine bağlı olarak vermesi gereken bir karardır. Yukarıda da değindiğimiz gibi eğer erken yaşta saç kaybı yaşamış iseniz ailenizin saç dökülme tipi sizde de olacağından endişe ediyorsanız, saç folikülleri minyatürizasyon aşamasında iken doktorunuz ile danışarak saç ekimi yaptırmaya karar verebilirsiniz. Fakat saç dökülmesi rahatsızlık verici bir boyutta değilse ve herhangi bir kaygınız da yoksa istediğiniz bir yaş diliminde saç ekimi yaptırabilirsiniz.

Yazın Saç Ekimi Yaptırılır mı?

Yazın Saç Ekimi Yaptırılır mı?

Saç ekimi için her ne kadar “yazın saç ekimi yapılmaz” gibi bir algı olsa da herhangi bir somut bir delile dayandırılmayan bir tezdir bu. Uzmanlar, yazın saç ekimi yaptırmanın aslında daha faydalı olacağı yönünde bilgilendiriyor. Saç köklerinin güneş ışınından faydalanması, saç köklerini beslemesine ve daha güçlü kalmasına yardımcı olur. Bu nedenle yazın saç ekimi yaptırmanın herhangi bir sakıncası yoktur.

Editör Puanı
Bu yazıyı puanlamak için tıklayın!
[Toplam: 2 Ortalama: 5]
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.