kripto paralarbitcoinvadeli işlemspot işlemcoinlerresimli sözler

Saç Dökülmesi Tipleri ve Çözümleri Nelerdir?

Saç Dökülmesi Tipleri ve Çözümleri Nelerdir?
30.06.2021
160
A+
A-

Saç dökülmesi tipleri, farklılık gösterir fakat genel olarak genetik yatkınlıktan dolayı meydana gelen ancak bunun dışında çeşitli bazı hastalıklar da saç dökülmesine neden olabilir. sinüzit, enfeksiyon, bağırsak paraziti gibi rahatsızlıklar başta olmak üzere B12 eksikliği, demir, çinko, magnezyum eksikliği gibi nedenler de saç dökülmesine neden olan durumlar arasında yer almaktadır.

Saç sağlığı, her birey için önemlidir ve saçların sağlıklı kalabilmesi için de saçların dökülmesi ve yerine yenilerinin çıkması gerekir. Sağlıklı bir bireyin kafatası derisinde ortalama 100.000 adet saç teli bulunmaktadır. Her saç telinin ortalama ömrü 2 ile 7 yıl arasındadır. Saçların sağlığını koruyabilmesi için bu saç telleri, belirttiğimiz süre içinde dökülür ve yerine yenileri çıkar. Mevsim geçişlerinde özellikle saç problemi olmadığı halde saç dökülmelerini görüyorsanız, eğer ciddi bir sorununuz yoksa, bunu dert etmenize gerek yoktur.

Saç dökülmesi çeşitleri

Saç dökülmesi, normal bir durum hatta saç sağlığı açısından olması gereken bir durum olmakla birlikte, dökülen saç oranı da önemlidir. Uzmanlar, sağlıklı bireylerde saç dökülmesi oranının maksimum yüzde 10 oranında olması gerektiğine dikkat çekmektedir. Eğer bu oran daha fazla ise mutlaka dermatoloji uzmanı ile görüşmeniz ve saç dökülmesi nedeni ile ilgili bilgi almanız gerekecektir.

Saç Dökülmesi Tipleri

Saç Dökülmesi Tipleri

Saç dökülmesi, yukarıda da değindiğimiz gibi sağlıklı insanlarda da olması gereken bir durumdur. Ancak anormal olan, saçların dökülmesi değil, döküldükten sonra yenilerinin çıkmamasıdır. Bu tip durumlar, kesinlikle tedavi edilmelidir. Çünkü her saç dökülmesi tipi aynı değildir ve bazıları kalıcı kelliğe neden olabileceği gibi farklı hastalıkların habercisi de olabilir. Peki, saç dökülmesi tipleri nelerdir?

Dünyada En Sık Görülen Saç Dökülmesi Tipleri

  1. Androgenetik Alopesi (Erkek Tipi Saç Dökülmesi)
  2. Alopesi Areata (Saçkıran)
  3. Alopesi Totalis
  4. Traksiyon Alopesi
  5. Skatrisyel Alopesi
  6. Telogen Effluvium
  7. İnvolutional Alopesi
  8. Alopesi Barbae
  9. Anagen Effluvium
  10. Alopesi Üniversalis

1- Androgenetik Alopesi

Androgenetik Alopesi

Dünyada en sık görülen saç dökülmesi tipleri arasında yer alan androgenetik alopesi ya da diğer adıyla “erkek tipi saç dökülmesi” erkeklerde ve kadınlarda görülebilen bir tiptir. Genetik yatkınlığı olarak kişilerde 20’li yaşlardan sonra görülmeye başlayan erkek tipi saç dökülmesi, alın çizgisinden başlayarak tepe noktasına kadar ilerleyen ve kalıcı saç dökülmesi problemidir.

Erkek tipi saç dökülmesi hakkında yapılan araştırmalar, oldukça uzun dönemler öncesine dayanmaktadır. 4000 yıl önce Mısırlıların araştırması ve Aristo’nun erkek tipi saç dökülmesinin erkeklerde daha fazla çıkmasının nedeninin cinsellik ile bağlantılı olduğunu söylemesi, Osmanlı döneminde bu araştırmaların devam ederek doğrulanması gibi birçok araştırma erkeklik hormonu olan androjenler tarafından tetiklendiği kabul edilmiştir.

Alopesi hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın: Wikipedia

Erkek Tipi saç dökülmesinde, dökülmeler kademeli olarak devam eder. Önce alın çizgisinden başlayan dökülmeler, daha sonra tepe noktasına kadar ilerler. Ancak erkek tipi saç dökülmesinde, ense bölümü yani iki kulak arasında kalan bölümde dökülmeler yaşanmaz. Saç ekimi için ense bölgesinden saç greftlerinin alınmasının nedeni de budur. Çünkü ense bölümündeki kıllar, ömür boyu kalıcıdır.

Androgenetik alopesi hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayın.

2- Alopesi Areata (Saçkıran)

Alopesi Areata (Saçkıran)

Saç dökülmesi tipleri arasında dünyada yaygın olarak görülen bir diğer saç dökülmesi tipi ise alopesi areata (saçkıran) tipidir. Kadın ve erkeklerde görülebilen saçkıran hastalığının nedeni tam olarak bilinmese de bağışıklık sisteminin kendi hücrelerini yabancı görmesi ve saç foliküllerine saldırması ile başlayan bir hastalıktır. Dermatoloji uzmanlarına göre alopesi areata, bir otoimmün reaksiyonu olduğu düşünülen bu dökülme tipinde genetik faktörlerin, psikolojik ve fiziksel stresin rol oynadığı bildirilmektedir.

Alopesi areata (saçkıran) aniden ortaya çıkan ve saçlarda yama gibi, bozuk para büyüklüğünde görülen bir durumdur. Ancak sadece saçlarda değil, sakalda da oluşabilen alopesi areata, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Ancak bazı kişilerde kalıcı bir dökülme yaşandığı için genellikle saç ekimi, kaş ekimi ya da sakal ekimi yapılarak sorun kalıcı olarak çözülebilmektedir. alopesi areata için kesin bir tedavi yönteminin olmadığını belirtmemiz ve bu durumun genellikle kendiliğinde de geçebildiğini söylemek gerekiyor. Kalıcı olan durumlarda ise çözüm, saç ekimi yaptırmaktır.

3- Alopesi Totalis

Alopesi Totalis

Hem kadınlarda hem de erkeklerde nadiren de olsa görülen ve saç dökülmesi tipleri arasında en istenmeyen tip alopesi totalis saç dökülmesi tipidir. Alopesi areata (saçkıran) gibi aniden ortaya çıkan ancak sonuçları çok daha endişe verici olan alopesi totalisin nedeni hakkında da kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak bunun nedeni de genel olarak bağışıklık sisteminin kendi hücrelerini yabancı görmesi ve saç foliküllerine saldırması ile başlayan bir durum olduğu bilinmektedir. Alopesi totalis, saçkıran benzeri bir hastalık olup saçkıranın aksine tüm kafatası derisindeki saçları ve vücuttaki diğer kılları etkileyerek tamamen dökülmesine neden olmaktadır.

Stres, psikolojik sorunlar ve kullanılan bazı ilaçlarla birlikte vitamin eksikliğinin neden olduğu alopesi totalis için genellikle Selenyum, A, B2 ve B6 Vitaminleri ile C Vitamini içeren sebze ve meyvelerin tüketilmesi önerilmektedir. Soğan, sarımsak, domates, havuç ve brokoli gibi besinler, alopesi totalis saç dökülmesi sorununun önüne geçmek için tüketilmesi gereken besinlerdir.

4- Traksiyon Alopesi

Traksiyon Alopesi

Saç dökülmesi tipleri arasında yer alan ve genellikle Amerika ile Afrika bölgelerinde daha çok kadınlarda görülen traksiyon alopesi, saçların sıkıcı bağlanması ya da at kuyruğu saç modelinin yapılmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.

Uzun süre sıkı bağlanan saçlar ve at kuyruğu gibi saçları sıkılmasına neden olan saç modelleri, traksiyon alopesi saç dökülmesi tipine neden olmaktadır. Uzun süre sıkı şekilde bağlanan saçlar, travmatik saç kaybına neden olur ve ön saç çizgisinden başlayarak temporal bölgelere doğru ilerlemeye devam eder. Traksiyon alopesi, kişilerde genellikle oval şekilde oluşan saç dökülmelerine neden olmaktadır.

Tedavi edilebilir hastalıklar arasında yer alması, hafifletici bir nedendir. Ancak tedavi sonrasında kişilerin bu saç modellerinden uzak durmaları ve saçlarını sıkıca bağlamamaları gerekmektedir. Dermatoloji uzmanlarının saçların sıkı şekilde bağlanmaması gerektiğini defahatle belirtmelerinin nedeni de traksiyon alopesi hastalığına yakalanmamaları adınadır.

5- Skatrisyel Alopesi

Skatrisyel Alopesi

Kadın ve erkeklerde görülebilen ve belli bir yaş ortalaması olmayan Skatrisyel alopesi saç dökülmesi tipi, genetik geçiş göstermeyen bir dökülme tipidir. Bu saç dökülmesi tipi, saç derisinde oluşan yaralar sonucu saç foliküllerinin zarar görmesinden dolayı kaynaklanır. Uzmanların verdikleri bilgilere göre saç kaybı yaşayanların yüzde 3’ünde Skatrisyel alopesi sorunu görülmektedir.

“Primer Skatrisyel” ve “Sekonder Skatrisyel” olmak üzere iki başlıkta incelenmektedir.

Primer Skatrisyel: Saç derisinde oluşan enflamasyona bağlı olarak gelişen bu durum, saç foliküllerinin ciddi anlamda zarar görmesi sonucu ortaya çıkar. Nedenleri tam olarak bilinmeyen bu saç dökülmesi tipi, genellikle kalıcı saç dökülmesine yol açmaktadır.

Sekonder Skatrisyel: Kaza, travma gibi ikincil nedenlerden dolayı oluşan Sekonder Skatrisyel alopesi, kalıcı saç dökülmesi olarak da bilinmektedir ve bu problemin önüne geçebilmenin tek yolu saç ekimi olarak belirtilmektedir. Saç dökülmesine neden olmakla birlikte dökülen bölgede; yaralar halinde kırmızı kabartılar, kepeklenme ya da sivilceler görülebilmektedir.

6- Telogen Effluvium

Telogen Effluvium

Kadınlarda görülen telogen effluvium, sık görülen saç dökülmesi tipleri arasında yer alır. Genellikle doğum sonrası, menopoz dönemlerinde daha sıklıkla görülen bu saç dökülmesi tipinin başkaca nedenleri de bulunmaktadır. Dermatoloji uzmanlarının aktardıkları bilgilere göre; beslenme yetersizliği, psikolojik ve fiziksel stres, hormonal değişiklikler, ateşli hastalıklar da telogen effluviuma neden olmaktadır.

7- İnvolutional Alopesi

İnvolutional Alopesi

İnvolutional alopesi, doğal yaşlanma süreci ile birlikte görülmeye başlanan saç dökülmesi türüdür. Bu tür, hem kadınlarda hem de erkeklerde görülür ve kaçınılmaz bir durumdur.

Yaşa bağlı olarak vücudun değişik reaksiyonlar göstermesi, hücrelerin kendini eskisi gibi yenileyememesinden kaynaklanır. Doğal yaşlanma süreci ile birlikte saç foliküllerinin sayısı ve yoğunluğu azalmaya başlar. Bu da saçların incelmeye ve zamanla dökülmesine yol açar. Bu durumda yapılabilecek pek bir şey olmamakla birlikte erken yaşta saç bakımını ihmal etmeden devam ettirmek, İnvolutional alopesinin biraz daha gecikmesini sağlayabilirsiniz.

8- Alopesi Barbae

Alopesi Barbae

Erkeklerde sakal bölgesinde meydana gelen alopesi barbae saç dökülmesi tipinin kesin bir nedeni bilinmemektedir. Ancak yapılan araştırmalara göre genetik veya otoimmün hastalıkların neden olduğu ve stres ile depresyon gibi psikolojik hastalıkların neden olduğu bir saç dökülmesi olarak bilinmektedir.

Alopesi barbae saç dökülmesi, aniden gerçekleşip tek seferde büyük çaplı dökülmelere neden olabildiği gibi yavaş yavaş sakal bölgesini sarması ile görülebilmektedir.

9- Anagen Effluvium

Anagen Effluvium

Anagen effluvium saç dökülmesi tipi, daha çok kullanılan ilaçlar ve alınan tedavilere bağlı olarak gerçekleşen saç dökülmeleridir. Bu tip saç dökülmesi, kadınlarda ve erkeklerde görülebildiği gibi yaş sınırlaması da yoktur. Diğer saç dökülme tiplerinde genellikle saç kıllarının incelerek yavaş yavaş dökülmesi görülürken, Anagen effluvium saç dökülmesi tipinde saçların incelmeden ve aşırı şekilde dökülmesi görülür.

10- Alopesi Üniversalis

Alopesi Üniversalis

Saçkıran hastalığında görüldüğü gibi bir saç dökülmesi olan ancak sadece saç, kaş, sakal veya kirpiklerde görülebilen bir dökülme türünün aksine, tüm vücut kıllarını etkileyebilen bir dökülme türü olan alopesi üniversalis, yüzde 0,001 oranında ve her yaşta görülebilen bir saç dökülmesi türüdür. Alopesi areata saç dökülmesinde olduğu gibi bir otoimmün reaksiyonu sonucunda bağışıklık sisteminin kendi hücrelerini tanıyamayarak saç foliküllerine saldırması sonucu ile meydana gelmektedir.

Saç Dökülmesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Saç dökülmesi nedenleri nelerdir?

Saç dökülmesi nedenleri, genetik faktörler ya da dış etkenlerle birlikte ikincil nedenlere bağlı olarak gerçekleşmektedir.

Erkek tipi saç dökülmesi nedir?

Erkek tipi saç dökülmesi, genetik yatkınlığı olan kişilerde 20’li yaşlardan itibaren görülebilen saç dökülmesi tipidir. Bu saç dökülmesi tipi, kadınlarda da görülebilmektedir.

Kadınlarda saç dökülmesi neden olur?

Kadınlarda saç dökülmesi nedenleri; genel olarak doğum sonrası, menopoz dönemi gibi önemli dönemlerde görülür. Erkek tipi saç dökülmesi de kadınlarda görülebilen bir dökülme türüdür. Ancak genel olarak kadınlarda yanlış saç modellerinin yapılması ve uzun süre saçların sıkı bağlanması da saç dökülmesine neden olmaktadır.

Saç dökülmesi için hangi bölüme gidilir?

Saç dökülmesi nedenleri hakkında bilgi almak ve kalıcı çözümlere ulaşmak için dermatoloji bölümünden randevu alınır.

Editör Puanı
Bu yazıyı puanlamak için tıklayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Türkiye'nin en büyük lojistik platformu. Shobiya.com