kripto paralarbitcoinvadeli işlemspot işlemcoinlerresimli sözler

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Dönemi Ne Zamandır?

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Dönemi Ne Zamandır?
23.12.2019
230
A+
A-

Bebeklerde ek gıdaya geçiş dönemi, annelerin en çok dikkat etmeleri gereken konuların başında gelir. Çünkü bebekler, bu dönemden itibaren daha hızlı gelişmeye başlarlar.

Annelik; bir kadın için hiç tatmadığı, karmaşık ve zıt duyguların bir arada yaşandığı sonsuz bir serüven. Bu serüven içinde yeni keşifler, yeni deneyimler kimi zaman heyecan kimi zaman da endişe verici olabilir. İşte, bebeklerde ek gıdaya geçiş dönemi de; özellikle annelik duygusunu ilk kez tadanlar için çeşitli kaygıları beraberinde getirebilen dönemlerden biri. Bebeği ile ilgili hemen her konuda son derece hassas olan annelerin, bebeklerinin beslenmesi gibi ciddi bir konuyu hafife almaları elbette ki beklenemez. Bebeği ek gıdaya geçiş döneminde olan araştırmacı anneler için hazırladığımız bu yazımızda “ek gıdaya” dair merak ettiğiniz tüm sorulara cevap bulabilirsiniz.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Dönemi

Ek Gıdaya Ne Zaman Geçiş Yapmalıyım?

Tüm annelerin bildiği ve bütün uzmanların hem fikir olduğu bir konu var. O da anne sütünün bebeğin sağlıklı gelişimi için en yararlı besin kaynağı olduğu. Özellikle, ilk 6 ay boyunca bebeğin sadece anne sütü alarak beslenmesi son derece önemli. Uzmanların tavsiyesi de anne sütü alan bebeklerde ek gıdaya geçiş için 6. ayı beklemek gerektiği yönünde. Tabi, bu zamanın bebekten bebeğe değişiklik gösterdiği de bir gerçek. Her ne kadar 6. ay doktorlar tarafından en ideal dönem olarak gösterilse de; kimi bebekler ek gıdaya geçmek için gerekli olan belirtileri daha erken ya da daha geç gösterebilir.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Dönemi

bebeklerde ek gıdaya ne zaman geçilmeli?” sorusunun cevabı aslında bebeğinizin anne sütü ile beslenip beslenmediği ya da anne sütünün yeterli gelip gelmediğiyle de yakından ilgili bir konu. Farklı sebeplerden dolayı anne sütü alamayan ve devam sütü ile beslenen ya da anne sütü yetmediği için devam sütü ile beslenmesine takviye yapılan bebeklerde; ek gıdaya geçiş daha erken bir döneme çekilebilir ve bebek 4. ayını doldurduktan sonra yavaş yavaş ek gıdaya geçilebilir.

 Bebeğimin Ek Gıdaya Hazır Olduğunu Nasıl Anlarım?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi ek gıda için en uygun zamanı belirleyen en önemli unsur bebeğin gelişimidir. Bebeğiniz için en uygun zamanı tespit edebilmeniz için onu son derece dikkatli gözlemlemeniz ve verdiği sinyalleri doğru anlamanız gerekmektedir. O zaman bebeklerin ek gıdaya hazır olduğunu gösteren belirtiler nelerdir hemen bir göz atalım.

  • Bebeğiniz desteksiz bir şekilde oturabiliyorsa,
  • Siz yemek yerken masadaki yiyecekler ilgisini çekiyorsa ve uzanıp alma hareketi yapıyorsa,
  • Bebeğinizin yanında yemek yediğinizde sizi taklit ederek çiğneme hareketi yapmaya çalışıyor ya da ağzını şapırdatıyorsa,
  • Oyuncaklarını ya da eline aldığı nesneleri ağzına götürüyorsa bebeğinizin artık ek gıdaya hazır olduğunu gösteren işaretlerdir.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Dönemi

Ek Gıdaya Geçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Bebeğinizden doğru sinyalleri aldığınıza göre artık bebeğiniz ek besine geçmeye hazır. Peki, siz buna hazır mısınız? Bebeklerde ek besine geçerken dikkat edilmesi gerekenler, hangi besinleri tercih etmeliyim, ek gıdada ölçü ne olmalı ve bunun gibi daha pek çok soru için doğru cevaplara sahipseniz sorun yok. Değilseniz; yine sorun yok, çünkü yazımızın devamında tüm bu soruları sizin için cevapladık.

  • Ek gıdaya başlarken unutmamanız gereken ilk nokta; bebeğinizin doğduğundan beri ilk defa farklı bir tatla tanışacağı ve ilk etapta bu gıdaları doyurucu ölçülerde değil, sadece tadını alabileceği minimum ölçülerde tutmanız gerektiği. Böylece hem sindirim problemleriyle karşı karşıya kalmazsınız, hem de bebeğinizde ortaya çıkabilecek alerjik reaksiyonları hafif bir şekilde atlatarak bu besinleri beslenme listenizden çıkarabilirsiniz.
  • Her ne kadar bebeğiniz ek gıdaya başlıyor olsa da 1 yaşına kadar anne sütü onun için en temel ana besin olmayı sürdürmeli. Yani 1 yaşına kadar adım adım çoğaltacak olsanız da ek besinler bebeğinizin günlük beslenmesinin %30’unu geçmemeli.
  • Ek gıdada ilk adım olarak alerjik reaksiyon olasılığı en düşük gıdaları tercih etmeniz son derece önemli.
  • Ek gıdalara alışma süreci için en verimli öğün öğle öğünüdür. Bu nedenle,özellikle yeni başlayacağınız ve ilk kez vereceğiniz besinler için öğlen öğününü tercih etmelisiniz.
  • Bebeğiniz için yapacağınız hiçbir  ek besine tuz ya da şeker ilave etmemeniz gerekli. Böylece bebeğiniz besinlerin kendilerine özgü tatlarını ayırt edebilecek ve damak zevki de bu yönde gelişecektir.
  • Ek besine başlarken tercih edebileceğiniz en ideal yiyecekler çorbalar ile meyve ve sebze püreleri. Tabi ki hazırlayacağınız püreler için ilk etapta 1 çeşit meyve ya da sebze kullanmanız gerektiğini unutmayın.
  • Taze sıkılmış meyve suları bebeğinizin sevebileceği ek gıdalar arasında. Elma, armut ve şeftali hem asit değeri, hem de alerji ihtimali en düşük meyveler olduğundan gerek meyve sularında gerekse meyve pürelerinde gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
  • Bebeğiniz  için kendi ellerinizle taze taze hazırlayacağınız, mevsim meyvelerinden ve sebzelerinden  oluşan tariflerin yerini hiçbir şey tutamaz elbette. Fakat bebeğinizin ayına uygun kaşık maması çeşitlerini de ara ara alternatif olarak değerlendirebilirsiniz.
  • Bebeğinize ek gıda verirken bebek kaşığı kullanarak hem ağız ve dudak yaralanmalarının önüne geçebilirsiniz.
  • Bebeğiniz tüm belirtileri göstermesine rağmen ısrarla verdiğiniz tüm gıdaları diliyle dışarı doğru itiyor ve yutmuyorsa fazla ısrarcı davranmamanızda yarar var. Henüz yeni tatlara hazır olmayabilir. Bu durumda ek beslenmeye 10 gün ara verin ve 10 gün sonra yeniden deneyin.
  • Bebeğiniz kaşıkla beslenmeyi reddediyorsa onun parmağıyla yemesine izin verin. Burada önemli olan bebeğinizi yeni tatlarla tanıştırmak. Bırakın özgürce farklı tatları keşfetsin. Belki de bu hem onun için hem de sizin için ek beslenme saatlerini daha eğlenceli hale getirebilir.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Dönemi

Ek Gıdayı Ne Kadar Vermeliyim?

Ek besine başlar başlamaz bebeğinizin karnını doyuracak kadar meyve püresi ya da sebze püresi vermeniz elbette ki söz konusu değil. Ek gıda ölçüsünü şu şekilde  ayarlayabilirsiniz;

  • İlk haftalar 1-2 çay kaşığı ile başlayarak sonraki 2 ay (yani 6. ve 7. aylarda) ara öğün olarak günde 2 kez 1-2 tatlı kaşığı ek gıda verebilirsiniz.
  • 8 aylık bebeğinize 1 minik bebek kavanozu ek gıda yedirebilirsiniz. Tabi, günde 2 ek gıda öğününü geçmemek şartıyla.
  • Bebeğiniz 9 aylık olduğunda ek gıda miktarını günlük 2 küçük bebek kavanozuna çıkarabilirsiniz.
  • 10 aydan itibaren bebeğiniz 12 aylık olana kadar 3 bebek kavanozu ek gıda ideal olacaktır. Emzirmeler arasındaki ara öğün sayısını 3 veya 4 olarak belirleyebilirsiniz.
  • 12. aydan itibaren bebeğiniz pek çok gıdayı yiyebilir ve beslenme ihtiyacının büyük bir kısmını ek gıdalarla karşılayabilir hâle gelmiş olacağından; listenize yeni tarifler ve yeni besinler ekleyip, miktarı artırarak bebeğinize yepyeni tatların ufkunu açabilirsiniz.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Dönemi

Bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde artık anne sütüne olan ilgisi iyice azalmış olacaktır. Buna rağmen doktorların tavsiyeleri doğrultusunda 2 yaşına kadar bebeğinizi emzirmekte ısrarcı davranmanız, hem duygusal hem de fiziksel gelişimi bakımından oldukça önemli.

 

Editör Puanı
Bu yazıyı puanlamak için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Türkiye'nin en büyük lojistik platformu. Shobiya.com

Dji Drone Servisi www.djidroneservisi.com

Beylikdüzü Web Tasarım ve SEO Ajansı: Kaf Medya