kripto paralarbitcoinvadeli işlemspot işlemcoinlerresimli sözler

Bebeklerde Dikkat Sorunu: Bebeğinizin Dikkatini Nasıl Geliştirebilirsiniz?

Bebeklerde Dikkat Sorunu: Bebeğinizin Dikkatini Nasıl Geliştirebilirsiniz?
22.03.2021
144
A+
A-

Bebeklerde dikkat sorunu, sıkça yaşanabilen problemlerden biridir. Bu yazımızda uzmanların görüşleri çerçevesinde bebeklerde dikkat sorunu ve çözümleri konusuna değineceğiz.

Bebeklerde Dikkat Sorunu

Bebeklerde Dikkat Sorunu

Bebeklerin dikkat süreleri oldukça kısadır. Bunun için ebeveyneler dikkat eksikliğini 2-3 yaş arasında ancak anlayabilirler. Bebeğinizin bazı şeylerle uzun süre ilgilenmiyor olması dikkat eksikliğinin kesin belirtisi değildir fakat takip edilmesi gereken bir durumdur. Eğer ki bu durum göz ardı edilirse ilerleyen dönemlerde büyük sorunlara neden olabilmektedir. Böylesi durumlarda şüpheniz varsa eğer panik yapmayınız. Bebeğinizin dikkat eksikliği olduğunu sezdiğiniz anda bunun önlemini çok kolay bir şekilde alıp sorunlardan kurtulabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Bebek ve Çocuk Gelişimi Kitap Önerileri

bebeğinizin dikkatini nasıl geliştirebilirsiniz

 

Bebeklerin dikkat süresi yetişkinlere nazaran çok daha azdır. Fakat bebeğinizin yaşıtlarından daha fazla dikkatsiz ve odaklanma konusunda hassas olduğunu düşünüyorsanız eğer bu belirtilerden bazılarını görmüş olabilirsiniz:

1- Oyun sırasında başkasının elinden oyuncakları alması ve mücadelesinden çok kolay bir şekilde vazgeçip oyuncağını bırakması.

2- Ona söylenen yönergeleri anlamasına rağmen umursamaz davranması.

3- Ona söylenen şeyi yapacağına çok kısa bir süre içinde baka bir nesnenin dikkatini çekmesi ve onunla ilgilenmeye başlaması.

4- Onunla iletişim halindeyken, masal okurken ya da oyun oynarken, mekânı aniden terk etmesi ya da sebepsiz yere ağlaması.

5- Çok kısa bir süre oturduktan sonra oturduğu yerde huzursuz olması ve sabit olarak oturmakta zorlanması.

6- Başladığı oyundan çok çabuk sıkılması ve başladığı etkinlikleri asla bitirmemesi.

Bebeklerde Dikkat Gelişimi İçin Yapılması Gerekenler

Bebeklerde odaklanamama ya da dikkat problemi olması normal bir durumdur. Bu durumu bazı egzersizler ve oyunlarla kontrol edilmesi mümkündür. Fakat bunun için öncelikle dikkat etmeniz gereken nokta çocuğunuzun yaşıdır. Dikkat egzersiz ve oyunları çocukların ay ya da yaşlarına göre belirlenen bir durumdur. Bu nedenle mutlaka bir uzman eşliğinde ilerlemeniz gerekir.

0-6 Ay Dönemi Bebeklerde Dikkat Sorunu

0-6 ay dönemi

  • Sık sık bebekle belli bir mesafeden yüz yüze bakarak abartılı yüz ifadeleri ve ağız hareketleri yaparak dikkatini çekip, iletişim kurmak.
  • Bebekle göz teması kurarak, göz takibi yapmak.
  • Ses çıkaran bir obje veya çıngırdağı bebeğin yüz ortasından sağ ve sola oynatarak göz takibi yaptırmak.
  • Gün boyunca etrafındaki nesne ve eşyaların isimlerini ve yapılan eylemleri kısa, net şekilde söylemek. Anlamaz demeyin bunlar, bebeğinize bilinçaltı olarak yerleşecektir.
  • Bebekle gün boyu orta yükseklikte bir ses tonu ile tane tane, hafif abartılı ebeveyn dilinde konuşarak işitsel gelişimize katkıda bulunmak.
  • Bebeğin gün içinde uyanık ve etrafı gözlemleyen zamanlarını belirleyerek bu süreler içinde iletişim kurmak.
  • Dönem dönem oyuncakların veya dikkat çeken objelerin yerlerini sürekli değiştirerek yenilik yartmak.
  • Yüksek kontrast renklerde siyah beyaz ve sarı kırmızı gibi nesneler veya oyuncaklar kullanmak. Aynı zamanda kontrast renklerde şekiller içeren görseller ile bebeğin dikkatini odaklanmaya yönelik çalışmalar yapmak. Buna yardımcı olarak zekâ kartları bulunmaktadır.
  • Hareketli nesnelerin veya oyuncakları bebeğin yüzüne 25-30 cm mesafede bulundurmak.
  • Bebeğin karşısına geçip dil çıkaran, neşeli, şaşkın ve üzgün yüz ifadeleri takınmak ve sizi taklit etmesini seyretmek.

6-18 Ay Dönemi Bebeklerde Dikkat Sorunu

6-18 ay dönemi

  1. 6-9 ay dönemi, konuşma merkezinin tam gelişme zamanıdır. Bu süreçte bebek ile sık sık 30 cm yüz yüze mesafede abartılı yüz ifadeleri ve ağız hareketleri ile konuşmak.
  2. Bebekler direkt olarak göz teması kurmak ve göz temasını sürdürmek.
  3. Bir çıngırdak veya dikkat çeken başka bir objeyi bebeğin yüz ortasından sağ ve sola oynatarak göz takibi yaptırmak.
  4. Gün boyunca etrafındaki eşyaların isimlerini ve yapılan eylemleri kısa ve net bir şekilde söylemek.
  5. Bebeğin yetişkin hareketlerine dikkat göstermesini sağlayacak belli bir kelimeyi işaret kelimesi olarak belirleyin. Mesela, ‘’haydi bak’’, ‘’bak bakalım’’ gibi…
  6.  Bebeğin dikkatini kazandıktan sonra ya sakin ve yavaş bir ses tonuyla ya da sessiz kalarak yapılacak, gösterilecek hareketi gerçekleştirin. Bebeğin bu süreç içindeki dikkatini yoğunlaştırmasını teşvik edici davranın.
  7. Her gösterim yaptığınızda öncelikle tek bir değişken üzerinde odaklanın ve birden fazla değişken olmamasını sağlayın. Örneğin renkleri tanıtıyorsanız şekillerin sabit olmasını sağlayın. Ebatların da değişmemesine özen gösterin. Kategorileştirilerek yapılan sunumlar her zaman daha çabuk kavranır. Bunun göz ardı etmeyin.
  8. Bebeği sürekli ana kucağı, mama sandalyesi veya bebek arabasında tutmayarak ebeveynler ile göz teması kurabilmeyi sağlamak.

İlginizi çekebilir: Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Dönemi Ne Zamandır?

18-36 Ay Dönemi Bebeklerde Dikkat Sorunu

18-36 ay dönemi

  1. Bebeğinizin dikkatini üzerinizde yoğunlaştırmak istediğiniz zaman onun boy seviyesine eğilerek göz teması sağlayın.
  2. Karşılıklı oturarak bir topu bebeğe doğru yuvarlamak ve onun da topu geri yuvarlamasını öğretmek. Böylelikle bebeğinizin obje takibi gelişecektir.
  3. Gün boyunca etrafındaki nesnelerin ve yapılan eylemleri söylemek. Bu bebeğin her döneminde oldukça önemlidir.
  4. Yeni bir kelime söylendiğinde bu kelimeyi yüksek ses tonuyla, tane tane, belirgin ağız hareketleri ile söyleyerek bebeğin taklit edilmesini sağlamak.
  5. Dönem dönem oyuncakların ya da parlak objelerin yerlerini sürekli değiştirerek yenilikler yaratmak.
  6. Bebeğin gün içinde uyanık ve etrafı gözlemleyen zamanlarını not edip belirleyerek, bu süreler içinde iletişim kurmak.
  7. Bebeğin dikkatini kazandıktan sonra ya sakin ve yavaş bir ses tonuyla ya da sessiz kalarak yapılacak gösterilecek hareketi gerçekleştirin. Bebeğin bu süreç zarfındaki dikkatini yoğunlaştırmasını teşvik edici davranın.
  8. Kitaplardan dergilerden resimlere konsantre olup detayları bulmasını istemek, örneğin “Haydi mavi kuş nerede göster.” veya “Kırmızı balık ne yapıyor görüyor musun?” şeklinde.
  9. Fizyolojik hareket oyunları oynayarak örneğin bir cismi arabanın; önüne, arkasına, sağına, soluna koyarak ulaşmasını sağlamak ve bu yöntemle büyük motor hareketlerinin gelişimine yardımcı olmak.
  10. Özellikle el parmakları veya bacak ile ritim oyunlarına ağırlık vererek ritim duygusunu geliştirmek, bebeğin yaşı ilerledikçe ritmi daha karmaşıklaştırmak.
  11. Saklambaç gibi, sıcak-soğuk gibi araştırma oyunlarına ağırlık vermek.
  12. Birlikte yap-boz gibi oyunlar oynamak.
Editör Puanı
Bu yazıyı puanlamak için tıklayın!
[Toplam: 2 Ortalama: 5]
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Türkiye'nin en büyük lojistik platformu. Shobiya.com