kripto paralarbitcoinvadeli işlemspot işlemcoinlerresimli sözler

Polkadot (DOT) Coin Nedir, Nasıl Alınır, Projesi Nedir?

Polkadot (DOT) Coin Nedir, Nasıl Alınır, Projesi Nedir?
10.03.2021
175
A+
A-

Polkadot, token adı “DOT” coin, ölçeklenebilirlik, gerekli görüldüğünde özellelştirilebilirlik ve birlikte çalışılabilirlik üzerine işlevsel çözümler geliştirmek amacı ile kurulan bir ağdır.

19 Ağustos 2020 tarihinde İsviçre menşeli olarak kurulan DOT coin, Web3 Vakfı tarafından kurularak kısa sürede kripto para piyasasında yer edindi. Kuruluşunun üzerinden kısa bir zaman geçmesine rağmen, segmentindeki diğer kripto paralara açık ara fark atmayı başaran Polkadot (DOT) coin, kripto paralar arasında ilk 10’a girmeyi başardı.

Dotcoin nedir

Polkadot’un (DOT) Coin Alt Yapısı

Kripto paraların her biri, alt yapı olarak benzer özellikler taşısa da bazı coinler, farklı bir sistem geliştirirler ve geliştirdikleri bu sistem de coinin daha fazla büyümesini sağlar ve “güvenirlik” açısından diğer kripto paralara açık ara fark atar. DOT coin de alt yapı olarak farklı bir özellik sunduğu için diğer kripto paralardan ayrılmaktadır. Peki, DOT Coin alt yapısı nedir?

Polkadot coin; “Nominated Proof of Stake” (NPoS) adı verilen bir konsensüs mekanizması temeli üzerine kurulmuştur. DOT coinde onaylama faaliyetlerinde yer alabilmek ve konsensüs rollerini alabilmek için “governance token”ını “stake etmek” (Staking; kripto para piyasasında kullanılan bir terim olup belli bir miktarda coine dokunmadan yani işlem yapmadan cüzdanda bekletmeye verilen isimdir) gerekir. Proof of stake; kripto para blok zinciri ağının dağıtık fikir birliğine ulaşmayı amaçladığı bir tür fikir birliğidir.

İlginizi Çekebilir: Airdrop Nedir, Nasıl Alınır?

Proof of stake; Bazı kripto paralar blockhain tabanlı çalışırlar ve bunları üreten kişilere madenciler denir. Madenciler (mining), sadece kripto para üretiminden sorumlu kişiler değil, aynı zamanda onay sürecinde söz sahibi kişilerdir. Örneğin X bir kişi BTC transfer emri verdiğinde, Blockhain merkezinde BTC alanına bir emir gider. Madenciler işlemi onaylamazsa, transfer işlemi gerçekleştirilmez. Proof of stake de Polkadot (DOT) coin üzerinde söz hakkı sahibi olabilmek için de proof of stake (NPoS) adı verilen konsensüs mekanizmasının içerisinde yer almak gerekir. Bu mekanizmada yer alabilmek için de yukarıda belirttiğimiz gibi belli bir miktarda DOT coinin stake edilmesi gerekir. Yani bir nevi hisse sahibi olmak olarak adlandırılabilir.

Polkadot (DOT) coinin dört katmanlı bir çalışma yapısı bulunmaktadır. Bunlar;

  1. Parachain (Kendi tokenlerine sahip olabilen ve belli bazı kullanım amaçları doğrultusunda optimize edilebilen bağımsız bir zincirdir),
  2. Parathread (Parachain sistemine benzer bir sistem olan parathread, “kullandıkça öde” modeline dayalı ekonomik ve esnek bir bağlantıya sahiptir),
  3. Bridges (Ethereum gibi harici blockchain ağlarına bağlantı kurmasını sağlayan ve bunlarla iletişime geçmesini sağlayan sistemdir),
  4. Relay chain (Zincirler arası iletişimi organize eden).

Yukarıda saydığımız bu üç katman, DOT Coin’in kalbi niteliğindedir. Relay chain, blok zinciri geliştirmeyi ve merkezi olmayan webi oluşturmayı kapsayan podcasttir. Parity Technologies tarafından hazırlanan Relay chain, insanların teknoloji aracılığıyla daha iyi kurumlar oluşturmasını sağlayan, açık kaynaklık bir yaratıcılık ortaklığı oluşturuyor.

Polkadot Kurucusu Kim?

Kısa sürede büyük trendler yakalamayı başaran DOT Coin, İsviçre merkezli Web3 Foundation tarafından kuruldu. Dr. Gavin Wood, Robert Habermeier ve Peter Czaban, kripto paranın kurucuları olarak bilinmektedir. Tamamen işlevsel ve merkeziyetsiz bir ağ sunan Poldadot Coin’in kurucularından Dr. Gavin Wood, aynı zamanda Ethereum’un kurucu ortağıdır.

Polkadot (DOT) Coin, Kullanıcılarına Ne Vaat Ediyor?

Piyasaya girmesi üzerinden 1 yıl geçmemiş olmasına rağmen kripto paralar arasından ciddi anlamda sıyrılarak değer kazanmayı başaran DOT Coin’in bu başarısının en büyük nedeni, elbette yukarıda saydığımız özellikler ve buna ek olarak kullanıcılarına vaat ettiği durumlardır.

Polkadot (DOT) coin, pek çok blockhain projesine ev sahipliği yapabilmeyi amaçlıyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Parity Technologies tarafından hazırlanan Relay Chain’in kurulmasının amacı insanların teknoloji aracılığıyla daha iyi kurumlar oluşturmasını sağlamaktır. DOT coin de bu proje dahilinde bir kripto para olduğu için temelinde yatan projeler ve kullanıcılarına sunduğu vaatler, diğer kripto paralara fark atmasını en çok etkileyen unsurlardır. Tüm bunlar bir araya getirildiğinde DOT Coin, hem iç hem de dış aktörler için birlikte çalışabilirliği yüksek bir alternatif haline getiriyor. Belki de piyasada bu kadar değer görmesinin en büyük nedeni de budur.

Polkadot (DOT) Coin Madenciliği (Mining) Yapılıyor mu?

Kripto paraların üretimi, bilindiği üzere madencilik (mining) temeli üzerine işler. Bitcoin (BTC) üretimi, LTC üretimi ya da Ethereum (ETH) üretimi yapmak için geliştirilmiş cihazların kullanılması gerekir. BTC için “miner” adı verilen cihazlar kullanılır. Kazım gücüne bağlı olarak madenci ödül kazanır yani BTC toplar. Ancak Polkadot (DOT) coinde madencilik yapılmamaktadır.

Polkadot (DOT) sahibi olmak için nakit paraya ihtiyaç duyulur. Kişi kendi gücüne bağlı olarak DOT coin satın alır ve bunu stake eder. Yani özet olarak ne kadar çok para bağlanırsa o kadar çok kazanç elde edilmiş olur.

Polkadot (DOT) Coin Neden Yükseliyor?

Kripto para ya da herhangi bir emtianın değer kazanmasının tek sebebi arz-talep meselesidir. Ancak arz talebin artabilmesi için de bazı şartların da yerine getirilmesi gerekir. Ancak DOT Coin, yukarıda da belirttiğimiz gibi üretimi yapılan bir coin değil, para karşılığında satın alınabilen bir coindir. Bu da para bakımından güçlü insanların daha fazla yatırım yapmasını sağlıyor ve yine bu durum da Polkadot (DOT)’un diğer kripto paralara göre daha hızlı değer kazanmasına neden oluyor.

Polkadot (DOT) Coin Toplam Arzı

Her kripto paranın toplam arz değeri vardır. Kripto paraların ilki ve lideri Bitcoin (BTC)’de toplam arz 21 milyon olarak belirlenmiştir. DOT Coin’de ise toplam arz 1.020.546.682 olup, piyasadaki toplam arzı 912,10 milyondur.

Polkadot (DOT) Ağı Güvenilir mi?

Verilerini birçok parachain yapısına yayan DOT Coin, işlemlerin ölçeklendirilmesine olanak tanır. Ortak doğrulayıcılar ile kitlesel çalışabilirlik özelliğine sahip olan kripto para ağı, doğrulayıcılarını ve adaylarını seçerken güvenlik ilkelerine son derece riayet eder ve güvenliğini en üst düzeye çıkarmak için NPoS (Nominated Proof of Stake – Atanmış Hisse İspatı) sistemini kullanır.

Polkadot (DOT) Coin Nasıl Alınır?

2020 Ağustos ayında piyasaya sunulan DOT Coin, birçok yerel ve global ölçekli kripto para borsasında yer almaktadır. Satın almak için öncelikle işlemde olan bir borsadan hesap açmak gerekir. Daha sonra borsanın desteklediği paralar ya da coinlerle takas edilerek satın alınabilmektedir.

Binance’dan işlem yaparken ömür boyu yüzde 5 indirim kazanmak için tıklayın.

Polkadot (DOT) Coin Yorumları

Kripto para yatırımcıları, bir yatırım yapmadan önce, kripto para hakkında yapılan yorumları değerlendirirler. Teknik analiz kadar önemli olan temel analizin bir alt konusu da coin yorumudur. Polkadot (DOT) coin yorumları, piyasaya sürüldüğü ilk günden bu yana olumlu bir hava içindedir. Bu da projenin daha güvenilir hale gelmesini en çok etkileyen durumların başında gelir.

Editör Puanı
Bu yazıyı puanlamak için tıklayın!
[Toplam: 2 Ortalama: 5]
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.