Birinci Dünya Savaşı Sonuçları ve Nedenleri
1.Dünya Savaşı, 1914-1918 yılları arasında gerçekleşmiştir. İtilaf ve İttifak devletleri olmak üzeri dünyanın dört bir yanından katılan ülkelerin, hammadde ve sömürge arayışı başta olmak üzere birçok nedenle katıldığı bir savaş olarak nitelendirebiliriz.
Dünya tarihi açısından bakıldığında 1.Dünya Savaşı, her ülkenin tarihinde olduğu gibi Türk tarihi açısından da oldukça önemlidir. Tarihin en kanlı savaşlarından biri olarak kayıtlara geçen Birinci Dünya Savaşı, Avrupa’nın göbeğinde başlamasına rağmen dünyanın dört bir yanından katılan ülkelerle gerçekleşmiş bir savaştır. Sırp bir gencin Avusturya-Macaristan krallığının prensine yaptığı suikast ile alevlenmiştir. 1914-1918 yılları arasında yaşanan savaşta milyonlarca asker ve sivil hayatını kaybetmiştir.
İlginizi Çekebilir: Kültür Nedir, Kültürün Anlamı, Özellikleri ve Türk Kültürü
Birinci dünya savaşına katılan ittifak devletleri;
Almanya, Osmanlı Devleti, Bulgaristan, Avusturya-Macaristan
Birinci Dünya Savaşına katılan itilaf devletleri;
Britanya, Fransa, İtalya, Rusya, Sırbistan-Karadağ, Belçika, ABD, Yunanistan, Japonya, Portekiz, Romanya ve sömürge ülkeler (Afrika, Kıbrıs, Arap ülkeleri, Avustralya ve Yeni Zelanda vs).
Birinci Dünya Savaşı’ndan önce Balkanlar Savaşı’ndan sonra bazı ülkeler arasında imzalanan anlaşma ile Balkanlar’ın hâkimiyeti Avusturya-Macaristan’a geçmiştir. Ancak bu durum Rumeli topraklarında (Balkanlar) yaşayan devletlerin itirazına neden olmuştur.
Konu İçeriği
Birinci Dünya Savaşının Başlatan Neden Nedir?
Franz Ferdinand, eşiyle birlikte Sırbistan’a bir ziyaret yapar ve burada defalarca suikasta uğrar. Yine bir gün eşiyle birlikte gezdiği esnada 4 kişi tarafından suikasta uğrayana Avusturya-Macaristan veliahdına yönelik yapılan bu suikastı bombalı olarak yapmak istedilerse de başarılı olamadılar. Bu suikast, 3 Sırp ve birde Müslüman bir Boşnak olan Muhammed Mehmetbasic tarafından gerçekleştirilmiştir. “MladaBosna” yani “Genç Bosna” örgütüne üye idiler.
Bu olaydan sonra Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasına bahane olarak gösterilecek suikast gerçekleştirildi ve Franz Ferdinand eşiyle birlikte uğradığı suikastta can verdi.
Birinci Dünya Savaşının Nedenleri
- Sanayi devrimi
- Fransız İhtilali
- Almanya’nın sömürge arayışına girmesi
- İtalya’nın Kuzey Afrika ve Doğu Akdeniz’de yayılmaya başlaması ve bu durumdan İngiltere’nin rahatsız olması
- Balkanların Avusturya-Macaristan yönetimine girmesi
- Osmanlı topraklarının alınmak istenmesi ve Ortadoğu’da yeni düzenin kurulmak istenmesi
Birinci Dünya Savaşının Sonuçları
Küçük bahanelerle Avrupa’nın göbeğinde başlamasına rağmen bütün dünyayı kapsayan I. Dünya savaşı, çok fazla ölümün yaşandığı savaşlardan biridir. Kaynaklarda yer edinen bilgilere göre savaşta milyonlarca sivil ve asker hayatını kaybetmiştir. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra özellikle Ortadoğu’da sınırların yeniden çizilmek istenmesi, bazı ülkeleri rahatsız etmiş ve bu yeni düzenden rahatsız olanlar da İkinci Dünya Savaşı’nın başlaması nedenleri olarak bu gelişmeleri öne sürmüşlerdir.
Sık Sorulan Sorular
Birinci Dünya Savaşında Hangi Cephede Kazandık?
Mustafa Kemal Atatürk, 1. Dünya Savaşında 3 farklı cephede savaşmıştır. Bu cepheler Kafkas, Çanakkale ve Suriye-Filistin cepheleridir Atatürk bu cephelerden Çanakkale cephesinde verdiği taktiklerle çok büyük zafer kazanarak çıkmıştır.
Galiçya Cephesinde Kimlerle Savaştık?
Osmanlı Devleti, bu cephelerde Rus, Sırp, Romen ve Fransız devletlerine karşı savaşmıştır.
1 Dünya Savaşında İngiltere Karşı Hangi Cephelerde Savaşıldı?
Kafkasya Cephesi. Sina ve Filistin Cephesi, Irak Cephesi, Hicaz-Yemen Cephesi, Çanakkale Cephesi karşı savaşılmıştır.