kripto paralarbitcoinvadeli işlemspot işlemcoinlerresimli sözler
DOLAR
27,1418
EURO
28,9323
ALTIN
1.681,16
BIST
8.039,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Cumartesi Açık
30°C
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C

İstihare Namazı | İstihare Duası | İstihareye Nasıl Yatılır? Namazı ve Rüyası

İstihare Namazı | İstihare Duası | İstihareye Nasıl Yatılır? Namazı ve Rüyası
13.06.2023
24
A+
A-

İstihare namazı, İslam’da önemli bir karar vermeden önce Allah’a danışma ve yol gösterme amacıyla yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından tavsiye edilmiştir. Bazı hadislerde, istihare namazının kılınması, dua edilmesi ve ardından Allah’ın yol göstermesine güvenilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Bazı İslam alimleri, istihare namazının sadece büyük kararlardan önce değil, her türlü kararda yapılması gerektiğini savunmaktadır. Ancak bazı alimler, sadece büyük kararların alınmasından önce istihare yapmanın yeterli olduğunu düşünmektedir.

İstihare namazının nasıl kılınması gerektiği konusunda da farklı görüşler vardır. Ancak genel olarak, iki rekât namaz kılındıktan sonra uygun bir dua yapılır ve ardından Allah’tan yönlendirme istenir.

İstihare Namazı Nasıl Kılınır?

İstihare Namazı

İstihare namazı iki rekâttir. İstihare namazına başlamadan önce Allah’a yönelerek tövbe etmek ve günahlarımızdan pişmanlık duymak önemlidir. Tövbe etmek için, “Ya Rabbi, Buluğ anımdan şimdiye kadar yapmış olduğum günahlardan pişman oldum, sana sığınıyorum. Beni bağışla, bundan sonra bu günahlardan uzak olacağıma sana söz veriyor, af etmeni istiyorum.” gibi bir dua edilebilir.

İstihare namazına başlamadan önce ne için yattığımızı ve bu işin hayırlı mı yoksa hayırsız mı olduğunu Allah’tan istişare ederiz. Bu işaretleri rüya veya his olarak alabiliriz. Rüyada görülen siyah, kırmızı gibi koyu renkler o işin hayırsızlığını belirtirken; beyaz ve yeşil gibi açık, hayırlı renkler ise işin hayırlı olduğuna işaret eder.

Namazın bitiminde ise şu duâ okunur:

Arapça İstihare Duası Yazılışı ve Okunuşu

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bütün işlerde istihare etmeyi bize Kur’an’dan bir sure öğrettiği gibi öğretti ve şöyle buyurdu:

“Herhangi biriniz bir iş yapmaya yeltendiği vakit, iki rekât nafile namaz kılsın ve sonra şöyle dua etsin.

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ، وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ، وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ، فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ، وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ، وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبِ، اللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ خَيْرٌ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي عَاجِلِ أَمْرِي وَآجِلِهِ فَاقْدُرْهُ لِي وَيَسِّرْهُ لِي ثُمَّ بَارِكْ لِي فِيهِ، وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأمْرَ شَرٌّ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي فِي عَاجِلِ أَمْرِي وَآجِلِهِ فَاصْرِفْهُ عَنِّي وَاصْرِفْنِي عَنْهُ وَاقْدُرْ لِيَ الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنيِ بِهِ

“Allâhumme innî estehîruke bi-ilmike ve estakdiruke bikudratike ve es’eluke min fadlike’l-azîm. Feinneke takdiru velâ ekdiru ve ta’lemu vela â’lemu ve ente allâmu’l-ğuyûb. Allâhumme in kunte ta’lemu enne hâzâ’l, emre hayrun lî fî dînî ve meâşî ve âkibeti emrî âcili emrî ve âcilihi fakdirhu lî ve yessirhu lî summe bârik lî fîh. Ve in kunte tâ’lemu enne hâza’l-emre şerrun lî fî dînî ve meâşî ve âkıbeti emri âcili emrî ve acilihî fasrifhu annî vasrifnî anhu va’kir liyelhayra haysu kâne sume ardinî bih. ’’

Sonra dilediği ihtiyacını söyler.”

İstihare Duası Türkçe Anlamı;

“Ey Allah’ım! Kuşkusuz ki, ben ilminle Senden hayırlısını istiyorum. Ve Senin kudretinle beni kudretlendirmeni diliyorum. Ve Senin büyük fadlından istiyorum. Kuşkusuz ki Sen takdir edersin, ben ise takdir edemem. Sen her şeyi bilirsin, ben ise bilmem. Sen bütün gaybleri en iyi bilensin! Ey Allah’ım! Şu azmettiğim işin benim dinim, yaşayışım ve işimin sonu hakkında hayırlı olduğunu bilmekteysen onu bana takdir et, kolaylaştır, sonra da o işi benim için bereketli yap! Eğer bu işin benim dinim, yaşayışım ve işimin akıbeti hakkında şerli olduğunu bilmekteysen bu işi benden uzaklaştır, beni de bu işten uzaklaştır. Ve hayır nerede ise onu bana takdir et. Sonra beni bu (takdir edilen) işe razı kıl!”

Buhari 3/1109, Nesei 3253, Ebu Davud 1538, Tirmizi 480, İbni Mace 1383, İbni Hibban 887, Ahmed bin Hanbel Müsned 3/344

2 Rekat İstihare Namazı Kılınışı

  1. Rekat

İstihare Namazı bir ibadet olarak bizlere Allah’ın rızasına uygun kararlar almamızda yardımcı olur. İstihare Namazı’nın ilk rekatında niyetimizi belirterek, “Niyet ettim Allah rızası için iki rekat İstihare namazı kılmaya” diyerek namaza başlarız. Ardından “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve Subhaneke duasını okuruz.

Daha sonra Euzü-besmele çektikten sonra Fatiha Duası’nı okuruz. Fatiha Suresi okunduktan sonra Kafirun Suresi’ni de okuyarak Rüku’ya gideriz ve sonrasında secdeye varırız. Secde esnasında dua ederiz ve tekrar doğrularak ayağa kalkarız. Bu şekilde ilk rekâtı tamamlarız.

  • Rekat

İkinci rekâtta ise, ayağa kalkarak besmele ile başlayarak Fatiha Suresi’ni okuruz ve ardından ihlas suresini okuruz. Daha sonra Rüku’ya gideriz ve sonrasında secdeye varırız. Dua için secdede kendimize zaman ayırırız ve tekrar doğrulup başlangıç pozisyonuna geri döneriz. Son olarak oturarak Ettahiyyatu, Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz. Namazımızın sonunda sağa ve sola selam vererek “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diyerek İstihare Namazı’nı tamamlarız.

Unutmayın ki, İstihare Namazı bizlere sadece doğru kararı verme konusunda yardımcı olur. Ancak son kararımızı kendimize ve kalbimize göre belirlemeliyiz.

İstiharede Görülen Renklerin Anlamları

İstihare, Müslümanların bir konuda kararsız kalması durumunda bir karar vermeden önce Allah’tan yardım istemek ve doğru yolu bulmak amacıyla yapılan bir dua çeşididir. İstihare namazı, zaman zaman renklerle ya da bir işaret ile rüyanın görülmesidir.

  • Beyaz: Saf, temiz ve hayırlı bir işaret olarak kabul edilir.
  • Yeşil: Hayırlı ve olumlu bir işaret olarak kabul edilir.
  • Siyah: Olumsuzluk, kötüye yorulan olaylar ve zorluklar anlamına gelir.
  • Kırmızı: Duygusal veya atılgan bir tavır sergilemekle ilişkilendirilir.
  • Sarı: Endişeli ya da korkulu bir duygu durumunu ifade edebilir.
  • Mavi: Huzurlu ve sakin bir işaret olarak kabul edilir.

Ancak, unutulmaması gerekene en önemli konuların başında, İstihare namazı kılacak kişinin salih olması ve herhangi bir düşünceye kapılmadan uyuması önemlidir. Örneğin evlilik kararı alan biri aslında olumlu düşündüğü halde yine de şüphede kalır. Bunun için istihare namazı kılıp uyuduktan sonra olumlu yönde düşünürse, mutlaka rüyasında olumlu renkleri görecektir.

Bu nedenle istihare namazında görülen renklerin kesin bir sonuç verdiği İslam alimleri tarafından kabul edilmez. Bu yüzden, istihare namazı kılmadan önce “istişare edilmesi” tavsiye edilmektedir.

İslam’da İstiharenin Yeri Nedir?

İstihâre, bir kimsenin yapmak istediği bir şeyin kendisi için hayırlı olup-olmayacağı konusunda bir işarete kavuşmak maksadıyla yatmadan önce iki rekât namaz kılarak Allah’a dua etmesidir.

İnsanlar, bazen kendileri için önemli bir karar verecekleri veya bir seçim yapacakları zaman dünya ve ahiret bakımından kendileri için hangisinin daha hayırlı olacağını kestiremezler. Bunu anlayabilmek için istişare ederler ve Allah’tan yardım dilerler. Bu bakımdan istihâre, bir bakıma yapılacak işin hayırlı olmasını; hayırlı ise gerçekleşmesini Allah’tan dilemek ve O’ndan yardım istemektir. Hz. Peygamber ashabına her işte istihâreyi, Kur’an’ın bir suresini öğrettiği gibi öğretmiştir

(Buhârî, Teheccüd, 25; Ebû Dâvûd, Vitir, 31).

Kaynak: Diyanet

En Güzel Cuma Mesajları

SSS

İstihare Namazı sonrasında ne yapmalıyız?

İstihare Namazı’nın sonucunu bizzat gösteren rüya veya belirgin bir işaret yoktur. Ancak kalbinize gelen hislere kulak vererek kararınızı belirleyebilirsiniz.

İstihare Namazı'nın sonucu kesin midir?

Hayır, İstihare Namazı’nın sonucu kesin değildir. Ancak doğru yönde karar vermenize yardımcı olur.

İstihare Namazı hangi durumlarda kılınır?

İstihare Namazı herhangi bir konuda karar verme aşamasında olduğumuz zaman kılınabilir. Örneğin, evlilik, iş seçimi gibi kararlar verirken İstihare Namazı kılınır.

İstihare Namazı hangi saatlerde kılınmalıdır?

İstihare Namazı, gece yarısı ve sabahın erken saatlerinde kılınması tavsiye edilir.

İstihare Namazı'nı nasıl niyet etmeliyiz?

İstihare Namazı için “Niyet ettim Allah rızası için iki rekat İstihare namazı kılmaya” diyerek niyet etmek uygun olacaktır.

Editör Puanı
Bu yazıyı puanlamak için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.