kripto paralarbitcoinvadeli işlemspot işlemcoinlerresimli sözler

Kütür Kütür En İyi Karışık Turşu Nasıl Kurulur?

Kütür Kütür En İyi Karışık Turşu Nasıl Kurulur?
20.09.2021
166
A+
A-

Kışın sofraların eksilmezi karışık turşu yapmak için bilmeniz gereken ve dikkat edilmesi gereken konuları sizin için derledik.

Havaların serinlemesiyle beraber kış hazırlıklarına başlayan birçok kişinin en merak ettiği konuların başında en iyi tursu nasıl yapılır? Sorusunu çokça duymuşsunuzdur. Bizde bu noktada turşu kurarken dikkat etmeniz gereken noktalara değinerek, kütür kütür ve lezzetli bir tuşu kurmanın tüm püf noktalarını paylaşacağız.

En iyi turşu kurmanın tüm inceliklerini ve ayrıca herkesin bilmediği çok ince bir detaya değinerek karışık ve lezzetli bir turşu yapmanın en ince ayrıntılarına değinerek başlamak istiyorum.

Aklınıza gelebilecek her türlü sebze ve meyveden yapılabilecek birçok turşu tarifi bilinmektedir. Kış mevsiminin en vazgeçilmezi olan turşunun da s ağlığa birçok faydası olduğu bilinmektedir. Ana kaynağını oluşturan sirke ve sarımsağınınsan sağlığına olan yararlarını bilmeyenimiz yoktur. Bunun içindir ki pek çok uzman da turşu yemeyi tavsiye etmektedir.

Kütür Kütür Karışık Turşu Yapımı

En iyi karışık turşu

Pazardan ya da manavdan turşu malzemesi alırken mutlaka malzemelerin taze ve diri olmasına dikkat ederken ayrıca canlı ve parlaklığını da göz ününde bulundurun. Eğer karışık bir turşu yapmayı planlıyorsanız ve lahana da kullanacaksanız.

Geniş ve temiz bir leğende ya da büyük bir kapta, lahanayı önceden küçük parçalara ayırarak üstüne biraz kaya tuzu döküp bir gün boyunca bekletin. Bu işlem tuşunuzu kurarken lahananızın biraz sönmesini sağlayarak kavanozlara doldururken yerden tasarruf etmenizi sağlayacak.

Eğer olduğu gibi lahanayı tuzda bekletmeden kurma işlemine başlarsanız bir müddet sonra lahanalar kavanozda sönecek böylece kavanozunuzda boş yerler oluşacaktır.

Karışık turşunuzda köy biberi ya da kıl biber kullanmayı düşünüyorsanız, bir çatal yardımıyla mutlaka bu biberlere delik açılmalıdır. Bu işlem biberlerin tuz ve sirkeyi iyice içine çekmesini sağlayacak. Süz biberi ya da Arnavut biberini turşu yapmayı istiyorsanız herhangi bir delme işlemi yapmaya gerek yoktur.

Şimdi gelelim kütür kütür bir karışık turşu yapmanın püf noktalarına. Sizinle paylaşacağım turşu tarifiyle eminim ki bundan sonra bildiğiniz tüm turşu tariflerini unutacaksınız. Tamamen bir anne turşusu tarifi vereceğim. Yıllardır hiçbir şekilde tadından asla fire vermeyen bir turşu. Yiyenin tekrar yemek istediği bu karışık turşuyu asıl lezzetli kılan harika bir baharat çeşidini de önereceğim…

Karışık Turşu İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 kg Doğranmış Beyaz Lahana
  • Yarım kg kıl Biber
  • 1 kg turşuluk Salatalık kornişon
  • Yarım kilo yeşil domates
  • 1kg havuç
  • 3 baş sarımsak
  • Toplamda 10.5 su bardağı sirke (elma ya da üzüm sirkesi hangisi elinizin altında var ise onu kullanın) kullanılan bardak ölçüsü 200 ml klasik su bardağı.
  • Toplamda 14 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 3 çay kaşığı limon tuzu
  • 200 gr Urfa biberi
  • Alabildiğince içme suyu
  • 2 tane 5 kiloluk kavanoz
  • 1 tane 4 kiloluk kavanoz
  • Bir demet maydanoz
  • Toz halinde olacak şekilde bir paket kişniş

Ayrıca sevdiğiniz içine eklemek istediğiniz başka turşuluk malzemesi varsa onları da ekleyebilirsiniz. Ölçüsünün kaçmaması için diğer malzemelerden biraz kısabilirsiniz.

Kıl biber ve benzeri biberleriniz var ise onları önceden delmiş olmalısınız. Lahana önceden doğranmış ve az tuzda bekletilmiş olmalı. Salatalıkların uç kısımlarındaki saplar kesilmiş, havuçlar soyulup yuvarlak şekilde doğranmış ise o zaman turşu kurmaya hazırız demektir.

Karışık Turşu Yapımı

Tüm malzemeler geniş ve temiz bir leğende iyice karıştıralım. Üzerine tuzu, döküp maydanozu da doğrayalım. Sarımsaklar iyice yıkanmış tercihe göre soyabilirsiniz de. Soymak biraz uğraştırdığı için yıkayıp ortadan ikiye de bölebilirsiniz.

Tüm işlemler yapılmış ise kavanozlara doldurabiliriz. İyice harmanlanmış olan malzemeler kavanozlara yerleştirip iyice bastırmaya da çalışınki malzemeler kavanozlara sığabilsin.

Malzemeler kavanozlara yerleştirildikten sonra sirkeyi de kavanozlara eşit bir şekilde bölüşüp dökün. Daha sonra kavanozları dolduracak şekilde su ilave edin. İsteğe göre bir avuç nohut da koyabilirsiniz. Bu işlem turşunuzun daha diri durmasına yardımcı olur.

En İyi Karışık Turşu İçin Dikkat Edilmesi Gereken 5 Madde

    1. Bu şekilde yaptığınız turşuyu evde güneş görmeyen bir yerde muhafaza edin. Bu süre zarfında turşunuz hazır olacaktır.
    2. Sakın yeni yapmış olduğunuz turşuyu buzdolabına koyup olmasını beklemeyin. Böyle bir durum turşunuzun çok geç olmasına neden olur.
    3. Size ayrı bir püf noktası daha vermek istiyorum bir, iki ya da üç kiloluk kavanozlarınız var ise malzemeleri bu küçük kavanozlara koymanızı daha çok tavsiye ederim.
    4. Küçük bir aile iseniz, bu küçük kavanozlar daha kullanışlı olacaktır. Çünkü tuşunuz yemeye hazır hale gelince sık sık kapağı açılıp kapanırken ve turşuyu az tüketmeniz durumunda, turşunuzda yumuşama olabilir bu durumu göz önünde bulundurarak kavanoz seçimini yapın.
    5. Ayrıca size mutlaka denemeniz için kişniş tavsiye ettim. Kişniş tozunu direk turşu malzemesine dökebileceğiniz gibi temiz bit tülbentte koyarak ağzını sıkı sıkı bağlayarak, kavanozun ağız kısmına koyup kapağı sıkıca kapatın.

Afiyet olsun 🙂

Karışık Turşu Yapımı Videolu Anlatım

İlginizi Çekebilir: En İyi Erkek Parfümleri
Editör Puanı
Bu yazıyı puanlamak için tıklayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.