ref: refs/heads/v3.0
kripto paralarbitcoinvadeli işlemspot işlemcoinlerresimli sözler

Çocuklarda Saç Dökülmesi Nedenleri ve Çözümleri

Çocuklarda Saç Dökülmesi Nedenleri ve Çözümleri
12.07.2021
368
A+
A-

Çocuklarda saç dökülmesi, her ebeveynin zaman zaman telaşa kapıldığı, çocuğu için endişelendiği bir meseledir. Özellikle çok küçük yaşlardaki çocuklarda saç dökülmeleri, en çok merak edilen sorulardan biri olmuştur. Yeni doğan çocuklarda saç dökülmelerinden başlayarak çocuğunuzun saçlarının neden döküldüğünü merak ediyorsanız, içeriğimizi okumaya devam edin.

Çocuklarda Saç Dökülmesi Nedir?

Çocuklarda saç dökülmesi

Yetişkinlerde alışık olduğumuz problemlerle, daha küçük yaşta kişilerde hatta kendi çocuklarımızda karşılaştığımızda telaşımız ve merakımız daha da artar. Bunun sebebi, bu problemleri tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda görünce de tamamen kayıp olarak düşünmemizdir. Yeni doğan bebeklerden başlayarak çocuklarda saç dökülmesi durumunu açıklayacağız. Buyurun birlikte inceleyelim.

1 Aylık Bebeklerde Saç Dökülmesi

1 Aylık Bebeklerde Saç Dökülmesi

Yeni doğan bebekler dış etkenlere karşı herkesten çok daha hassas ve çok daha korunmasızdır. Bebeğinizin ilk aylarda dışarıya alışmak için verdiği tepkileri, el kol hareketlerini gözlerinizle görebilirsiniz fakat vücut tepkilerine yalnızca büyümesini izleyerek şahit olabilirsiniz. 1 aylık bebeğinde saç dökülmesi yaşayan ebeveynlerin bu konuda korkmasını gerektirecek bir durum yoktur. 1-3 ay içinde olan saç dökülmeleri hormonal değişimlerinin sonucudur. Anne karnında hormon seviyesi yüksektir ve doğduktan sonra bu hormon seviyesi düşmeye başlar. Bu hormon seviyesindeki değişim, saç dökülmesine neden olabilir.
1 aylık bebeklerde saç dökülmesinin bir diğer sebebi de konak problemidir. Saç derisindeki kuruma ve pullanma ile birlikte saç derisi hasar görmüş olabilir ve saç kayıpları yaşanıyor olabilir.

6 Aylık Bebeklerde Saç Dökülmesi

6 Aylık Bebeklerde Saç Dökülmesi

Bebeğiniz biraz hareketlenmeye ve belki oturmaya bile başladı. Büyümesi hızlandı, gülümsemeye başladı ve dahası… 6 aylık bebeğinizde kelleşme ya da saç dökülmelerine şahit olmaya başladıysanız endişelenecek bir durum yok. Bu aylarda bebeğinizde gördüğünüz kelleşme ya da saç dökülmesi problemi uyuma şeklinden ve yastıktan dolayı olabilir. Bir problem yok, bebeğiniz çok iyi sadece kelleşme gördüğünüz tarafında uyumayı çok seviyor ve büyüyor…

1 Yaşında Bebeklerde Saç Dökülmesi

1 Yaşında Bebeklerde Saç Dökülmesi

Yeni saçlarının çıkacağı ve büyümesinin hızlanacağı dönemde bebeğinizde yaşadığınız saç dökülmeleri telaşlanmanıza neden olabilir. Çocuğunuzda saç derisi problemleri olmadığına eminseniz bu yaşta bir saç dökülmesinin sebebi, Alopesi Areata sorunu denilen bir bağışıklık sistemi problemi olabilir. Bir çeşit alerjik reaksiyon olan bu problemde çocuğunuzun bağışıklık sistemi zayıflayarak saç kökleri güçsüzleşmiş ve saç dökülmesine sebebiyet vermiş olabilir.

5 Yaşında Çocuklarda Saç Dökülmesi

5 Yaşında Çocuklarda Saç Dökülmesi

Artık büyümüş olan çocuklarda saç dökülmesi problemi daha ciddi sorunların habercisi olabilir. Saç kuruluğu, egzama ya da kalıtsal hastalıklar olabileceği gibi 5 yaşındaki çocuklarda saç dökülmesinin sebebi olarak görülen en yaygın durum vitamin eksikliği ya da kan değerleri düşüklüğüdür. 5 yaşındaki çocuklarda vitamin ve kan değerleri eksikliği saç dökülmesiyle birlikte  büyümenin de yavaşlamasına ya da durmasına yol açabilir. Özellikle demir, çinko ve b12 eksikliği, saç dökülmesi, büyüme geriliği ve tedavi edilmediği takdirde ilerleyen safhalarda daha ciddi sorunlara yol açabilir.

7 Yaşında Çocuklarda Saç Dökülmesi

7 Yaşında Çocuklarda Saç Dökülmesi

Okul çağına geçmiş çocuklarda olan saç dökülmesi, çocuk için de problem olmaya başlayan bir durumdur. Kalıcı sosyalleşme çağına gelen çocuklarda saç dökülmesinin vitamin eksikliği, bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi gibi nedenlerden kaynaklanacağı gibi dışarıdan geçebilecek saç derisi problemlerinden de kaynaklanacağını unutmamak gerekir. Bulaşıcı saç derisi problemleri, saçkıran, mantar, egzama gibi hastalıklara maruz kalan okul çağı çocuklarında saç dökülmeleri görülebilir. Mutlaka bir uzmana danışmanız gerekir.

10-13 Yaşında Çocuklarda Saç Dökülmesi

10-13 Yaşında Çocuklarda Saç Dökülmesi

Çocuklarımızın büyüdüğüne fiziken şahit olabiliyoruz. Davranışları değişiyor, vücutları büyüyor belki yüzleri bile değişiyor fakat içeriden yaşadıkları değişimlerden haberdar mıyız? 10-13 yaş arasındaki çocuklarda hormonal değişimler ve ve büyümeyle birlikte ruh hali değişimleri görülebilir. Bu hızlı gerçekleşen hormonal değişimler çocuk üzerinde stres oluşturabilir. Saç diplerinde sebum olarak adlandırılan yağ tabakası, hormon değişimlerinden etkilenerek bozulur ve sebum dengesi bozulması sonucu çocuklarda saç dökülmesi görülmeye başlanır. Bir diğer yandan da hızlı hormonal değişimlerin yarattığı stres durumu bozukluğundan dolayı saçlarda dökülme görülebilir. Ergenliğe geçiş evresi olarak bilinen bu yaşlarda bunların yaşanması gayet normaldir. Durumun ciddileştiğini düşünürseniz uzmana danışmayı ihmal etmeyin.

ilginizi çekebilir: Saç Dökülmesi Tipleri ve Çözümleri Nelerdir?

14-17 Yaşında Çocuklarda Saç Dökülmesi

14-17 Yaşında Çocuklarda Saç Dökülmesi

Ergenlik dönemine resmen girmiş bulunan 14-17 yaş arası çocuklarda saç dökülmesi, hormonlardan kaynaklı olarak cildin yapısının değişmesi, kuruması veya yağlanmasından kaynaklıdır. Vücut, büyüme hormonunu 17 yaşa kadar yoğun şekilde salgılarken yavaşlamaya başlar, cinsiyeti belirleyen hormonların salgılanması hızlanır. Çocuk bir yandan da bu büyüme evresine adapte olmaya çalışır. Bu yaşta çocuklarınızın zaman zaman saç dökülme problemi yaşaması ve ciltte sivilcelenmeler görülmesi normaldir fakat ciddi bir problem olduğunu düşünüyorsanız hormon durumunu, kan değerlerini ve cilt analizini öğrenmen için mutlaka bir uzmana danışmanız gerekir.

ilginizi çekebilir: Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda saç dökülmesi hakkında daha fazla bilgi almak için videoyu izleyebilirsiniz.

Editör Puanı
Bu yazıyı puanlamak için tıklayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.