Bitcoin madenciliği, ASIC cihazları ile yapılan ve madencilerin blok başına ödül kazandıkları Bitcoin üretimine verilen isimdir.
2008 yılında Satohi Nakamoto’nun BTC ile ilgili attığı mail sonrasında, kısa sürede dünya gündemine oturan Bitcoin, madencilerin üretimi ile elde edilen sanal bir paradır. Fiziki paralar gibi darhanelerde üretilmez, bir merkezi bulunmaz. Bitcoin (BTC) madenciliği yapabilmek için; madencilerin ellerinde özel donanımlı cihazların olması gerekir.
Bitcoin madenciliği, ilk dönemlerde bilgisayarların işlemcileri ile (CPU) yapılmakta idi. Ancak her geçen gün kazımının zorlaştırılması yeni ve özel cihazların geliştirilmesini gerektirdi. Yani şimdilerde sahip olduğunuz en yüksek donanımlı bilgisayarınızla bile Bitcoin üretimi yapamazsınız.
Bunun yerine kişisel bilgisayarınızdan 1000 kat daha hızlı çalışabilen miner cihazlara sahip olmanız gerekir. Bir başka ifade ile elinizdeki miner cihaz ne kadar güçlü olursa alacağınız Bitcoin ödülü de o kadar yüksek olur.
Konu İçeriği
Sık karşılaştığımız terimlerden biri olan bitcoin madenciliği (mining), aslında basit bir düzeyde anlayabileceğiniz bir kavramdır. Bitcoin madenciliği, yüksek donanım özelliklerine sahip miner cihazlarla yapılan bir işlemdir. Bu işlemin yapılmasının temel mantığı ise Bitcoin piyasası içinde gerçekleştirilen finansal işlemleri onaylamaktır.
Bitcoin madenciliği, Blockhain temelinde, merkezi olmayan bir sistemle çalışır ve en hızlı şekilde blok üreten madenci, ödülü alır. Yani bir anlamda Bitcoin madenciliğinden iyi bir para kazanabilmek için elinizdeki miner cihazlarının yüksek donanımlı olması şarttır.
Bitcoin üretimi, Blockhain temelinde, merkeziyetsiz bir işleyiş üzerinde çalışır. Tam olarak madencilerin görevi; yeni bloklar üretmek ve gelen talepleri, ürettikleri bloklar üzerinden cevaplamaktır. Daha kısa ve anlaşılır bir ifade ile anlatmak gerekirse; elinizdeki miner cihazlar, sizin bitcoin üretim alanınızdır, borsalar ise üretilen bu bitcoinlerin satıldığı yerlerdir.
Borsada işlem yapan (Bitcoin satın almak) isteyen bir kişi talep oluşturur, bu talep Blockhain merkezine ulaşır ve buradan da Bitcoin havuzlarına gönderilir. Bu durumda elinizde hali hazırda üretmiş olduğunuz bloklar varsa, gelen işlemi onaylarsınız ve böylelikle ödülü kazanmış olursunuz.
Bitcoin işlemleri (alım, satım ve transfer), Blockhain merkezi üzerinden gerçekleşir. Yani aslında sizin bir borsadan satın almak istediğiniz ya da satmak istediğiniz Bitcoin’ler (BTC), talep oluşturduğunuz anda blockhain merkezine ulaşır. Buradan Bitcoin’in bağlı olduğu Blockhain kayıtlarına ulaşır. Buraya ulaşan emirler, madenciler tarafından onaylanır.
Madenciler işlemleri onayladığında ise sizin özel cüzdanınıza satın almak istediğiniz Bitcoin miktarı aktarılır. Yani işin kısacası, elinizde ne kadar sermaye olursa olsun, yapacağınız işlemleri bir anlamda madenciler onaylamazlarsa, Bitcoin satın alamazsınız. Tabi böyle bir durumla henüz karşılaşılmış değil.
Bilindiği gibi fiziki paraların basılması kararını merkez bankası verir ve izin verilen miktarda darphanelerde basım yapılır. Bu nedenle fiziki paraların ne zaman ve nerede üretildikleri bilinir, öünkü merkezi bir sistem üzerinden ilerler. Fakat Bitcoin (BTC) öyle değildir.
Merkezi olmayan bir sistem üzerinden çalışır, internet bağlantısı olan herkes üretim yapabilir. Borsalardan gelen alım-satım ve transfer talepleri, Blockhain üzerinden Bitcoin’in kayıtlı olduğu Blockhain kayıtlarına ulaşır, buradaki madenciler de gelen işlemleri onaylayarak ilgili kişinin cüzdanına Bitcoin transferinin yapılması gerçekleşir.
Bitcoin ağı denilen bir işlem merkezi belli bir zaman diliminde gerçekleşen tüm işlemleri kayıt altına alarak detaylı bir liste oluşturur ve bu listeye “blok” adı verilir. Bitcoin madencilerin yaptığı iş ise yarattıkları işlem gücü ile işlemleri onaylayarakblokları kayıtta tutar.
Bitcoin madencileri tarafından onaylanıp, bloklar halindeki kayıtların tümünün oluşturduğu listeye “blockchain” yani “blokzinciri” denir. Madenciler, block- chain ne kadar sürede işlem yaptığını ya da block zinciri üzerinden hangi bitcoin adresinden ne kadarlık işlem yaptığını da görebilir.
Block zincirinin güvenliğini korumak madencilerin görevleri arasındadır. Yeni blok yaratıldığına madenciler detaylı bir işlemden geçirir. Daha sonrasında blok içerisinde rakamlar ile oluşturulan matematiksel formüller ile block zincirinin güvenliğini korur. Buna “hash” ismi verir ve yeni eklenen blok ile birlikte blok zincirinin sonuna eklenir. Bu yapılan işlemlerin yer aldığı listedeki bilgilerin kaybolmadan küçültülmesini sağlar.
Bitcoin madenciliği (mining), ülkemizde ve dünyanın farklı yerlerinde yapılan bir işlemdir. Güvenliği konusunda kesinlikle “güvenilirdir” demek doğru olsa da işin mantığını bilmek ve işlemlerin ne şekilde gerçekleştiği hakkında fikir sahibi olmak, güvenin daha da pekişmesini sağlayacaktır.
Bitcoin madenciliği, merkezi olmayan bir yapı üzerinde ilerler. Türkçede buna “merkeziyetsizlik” adı verilir. Ya da İngilizce adı ile “decentralized” de denebilir. Madencilik ağına, internet kullanan herkes katılabilir. Ama tabi ki elinde miner cihazlar olmak kaydıyla…
Bitcoin (BTC) ağının güvenliği, decentralized yapısına bağlıdır. Decentralized, karar birliği üzerinden hareket eder ve fikir birliğine bağlı karar sonuçlarını ortaya koyar. Eğer olası bir durumda bir blok zinciri üzerinde uyuşmazlık olursa bu durumda çoğunluğun kararı göz önünde bulundurularak karar verir. Yani bir anlamda Bitcoin madenciliğinin güvenilir olması, madencilerin elinde olan bir durumdur. Ancak şuana kadar herhangi bir “güvensizlik” sorunu ile karşı karşıya kalınmadığını belirtmek gerekir.
Madencilik için donanım seçerken göz önünde bulundurmanız gereken ilk şey hash oranı/ değerleridir. Bitcoin’de doğru donanım türlerine yatırım yapmak çok önemlidir. Hash oranı/değerine “karma hızı” olarak da adlandırılabilir ve donanımı her saniye gerçekleştirebilen hesaplamaların sayısına hash oranı/ değeri denir.
Daha önceleri, madencilik için kişisel bilgisayarların işlemcileri kullanılarak da kazım yapılsa da zorluk seviyesinin artmasından sonra artık kişisel bilgisayarlarla üretim yapmak mümkün değildir. Bunun yerine özel olarak geliştirilen miner cihazları ile Bitcoin madenciliği yapılmaktadır.
Bitcoin madenciliği için donanım seçiminde bulunurken en yüksek özelliklere sahip miner cihaz olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü bir miner cihazı ne kadar yüksek özelliklere sahip ise Bitcoin ödülleri de o kadar yüksek olur demektir.
Bitcoin madenciliği, bir tür donanım yatırımıdır ve maliyetle hesaplanır. Yani elinizde bitcoin madenciliği için ne kadar çok üretim cihazı varsa, elektrik faturanız da o kadar yüksek gelir. Ortalama olarak bir bitcoin madenci cihazı, aylık 100-1500 TL dolayında elektrik enerjisi tüketir.
Son dönemlerde Bitcoin fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar yüzünden elektrik maliyetini karşılayamaması, BTC madencilerini bir süreliğine de olsa geri çekilmelerine neden oldu. Tabi ki bu teori sadece ülkemiz için geçerlidir, elektriğin ucuz olduğu ülkelerde bitcoin madencileri, üretim yapmaya ara vermeden devam ettiler.
Madencilik için doğru donanımı seçmek yeni başlayanlar için zor olabilir. Hem donanım açısından hem de çalışma açısından maliyeti yüksek olacağı için tüm gerekli parçaları satın almadan madencilik kârlılığını hesaplamalıyız. Bunun için özel “madencilik kâr hesaplayıcısı” gibi madencilerin işini kolaylaştıran uygulamalar bulunmaktadır.
Kendi matematik bilgilerinize güveniniz tam ise kendiniz de bunu hesaplayabilirsiniz fakat kârlılık oranı hesaplanırken birden fazla işlem gerektiği için bunu manuel olarak yapmanız, net sonuçlar elde etmenizi engelleyebilir.
Bitcoin madenciliğinde kar, Bitcoin halving döneminde daha da düşer. 4 senede bir Bitcoin’de yarılanma olduğu için blok başına kazanılacak ödül haliyle düşer.
Madencilik dünyasına giren herkes birbirleriyle rekabet halinde olduğundan madencilerin tek mi ya da havuza mı katılacağını belirlemesi gerekiyor. Madencilik havuzu, birden çok üretici ile bloğun üretimine katkıda bulunduğu bir madencilik yaklaşımıdır. Bir havuzun tek başına çalışan madencilere göre ödül alma şansı daha yüksektir. Çünkü ödül üyeler arasında katkıda bulunan işlem gücüne göre bölünecektir.
Bir havuza katılmak için yapmanız gereken, havuzun sitesinden bir hesap oluşturup daha sonrasında işçi-çalışan hesabı oluşturmanız gerekiyor. Birden fazla işçi oluşturma kullandığınız her bir donanım parçasına atama imkânı sağlayacaktır.
Bitcoin madenciliği yaparken blokların daha erken sürede oluşması için Bitcoin madencilik havuzları kullanılır. Günümüzde özel madencilik havuzlarına ek olarak kripto platformlarında da bu hizmetlerin sunulması, daha kolay bir şekilde havuz entegre olmayı sağlıyor.
İşte güvenerek kayıt olabileceğiniz en iyi Bitcoin madencilik havuzları…
Kendi donanımızın satmayarak Bitcoin madenciliğine yatırım yapmak için bulut madenciliği buna uygun olacaktır. Bulut madenciliği aynı zamanda acemi mining (madenciler) için de son derece güvenilir ve daha pratik işlem yapma alanıdır.
Bulut madencilik, bazı büyük şirketlerin ellerinde bulundurdukları geniş çaplı Bitcoin madencilik cihazlarını bir anlamda kiraya vermeleri gibi değerlendirilebilir. Satın alma mantığı ya da bulut madencilik mantığı ise büyük bir sunucu firmasından satın alınacak Hosting alanı gibi düşünülebilir. Kendi bütçenize ya da madencilik yapmak için ayırmayı düşündüğünüz bütçeye göre bir alan satın alıyorsunuz ve cihazlar BTC ürettiklerinde satın aldığınız oran kadar kazanç elde edersiniz.
ByBit bulut madenciliği üzerinden hash gücü satın almak için tıklayın.
Çok sayıda hizmet veren bulut madencilik firması bulunmaktadır. Hatta iş öylesine derinleşti ki, bu işlemler mobil cihazlar üzerinden bile yürütülebiliyor. Fakat her bulut madencilik firması için güvensizdir demek ne kadar yanlışsa, hepsi için “güvenilirdir” yakıştırması yapmak da bir o kadar zordur. Genel olarak çalışma mantıkları ve “kullanıcı sözleşmesi” aynı olduğu için, şartların size en yakın olduğu bir bulut madencilik şirketi seçmenizi öneririz.
Bitcoin üretim maliyeti, piyasa koşullarına ve enerji tüketimine göre değişir. Kasım 2022’de Bitcoin üretim maliyeti 19.662 $ olduğu, BTC’nin USD değerinin birim başına 16.120 ABD doları olarak kaydedilmiştir.
BTC madenciliği yaparken kazan, kullanılan mining cihazına göre değişir. Güncel ortalama olarak 1 THash/s (saniyede 1 trilyon hash) Bitcoin’de 1,2275 dolar olarak ifade ediliyor.
Bitcoin üretmek yani madencilik yapmak için uygun cihazların olması, internet bağlantısının olması ve enerji konusunda kesintilerin olmadığı bir alana ihtiyaç duyulur.